Je bekijkt nu In de voetsporen van verzetstrijders, Vercors

In de voetsporen van verzetstrijders, Vercors

Tijdens de tweede wereldoorlog was de Vercors een centrum van het verzet. Er is dan ook hard gevochten met de Duitsers en veel dorpen zijn toen vernietigd. In een eerder artikel schreef ik al over het memoriaal in Vassieux . Maar er zijn nog meer plaatsen en gebouwen die herinneren aan het verzet. Hieronder een opsomming.

tweede wereldoorlog vercorsLa Cour des Fusillés. (De binnenplaats van de executie)
La Chapelle-en-Vercors, tel 04 75 48 26 00, http://www.memorial-vercors.fr
Adres: Le Village 26420, La Chapelle-en-Vercors

Op 25 juli 1944 komen de Duitsers aan in la Chapelle en Vercors. Ze verzamelen de bevolking en nemen 16 jonge mensen in gijzeling. Diezelfde avond, als het dorp in brand wordt gestoken, worden deze jongens geexecuteerd op de binnenplaats van een boerderij. In een schuur die aan de binnenplaats grenst in een museumpje ingericht ter nagedachtenis aan deze jongens. Gratis toegang en het hele jaar open.

tweede wereldoorlog vercorsPorche de la Grotte de la Luire (voorportaal van de grot de la Luire)
Saint-Agnan-en-Vercors tel. 04 75 48 25 83, grottedelaluire@sfr.fr
Adres: Le Passage 26420 Saint-Agnan-en-Vercors
Op 27 juli 1944 wordt door de Duitsers een door de verzetstrijders gebouwd geîmproviseerd ziekenhuis  ontdekt. Een gedeelte van de gewonden en het verplegend personeel wordt doodgeschoten en de rest wordt gevangen genomen.

Le Necropole de St Nizier de Moucherotte

Saint-Nizier-du-Moucherotte, tel. 04 76 53 40 60 stnizier.tourisme@vercors.org
Adres: départementale 106, 38250 Saint-Nizier-du-Moucherotte

Het is op deze plek met bijzonder mooi uitzicht op de Alpen dat 250 verzetstrijders zich stand hebben weten te houden tegen de aanvallen van de Duitsers op 13 juni 1044. Je vindt hier de graven van Jean Prévost en andere helden van de Vercors zoals Eugène Chavant, leider van de verzetstrijders.

Le Gisant

tweede wereldoorlog VercorsMalleval, tel. 04 7- 38 4 Adres 38470Malleval
Malleval in de Vercors, was een uitvalsbasis van het verzet Het werd in de nacht van 28 op 29 januari 1944 door de Duitsers aangevallen en veel burgers en verzetstrijders kwamen daarbij om het leven. ‘le Gisant’ is een gedenkteken van Michel Chauvet dat ter ere van de slachtoffers is gemaakt.
tweede wereldoorlog vercorsSite historique de Valchevrières
Villard-de-Lans, Tel. 04 76 95 17 31, info@villarddelans.com
evrière 38250Villard-de-Lans
Dit gehucht midden in het bos was een kampement van de verzetstrijders en hier werd op 22 en 23 juli 1944 zwaar gevochten. Op het hoge uitzichtpunt op deze plek offerden verzetstrijders zich op om zolang mogelijk de opmars van de Duitsers tegen te gaan. De Duitsers stoken vervolgens alle huizen in brand. Alleen het kerkje bleef gespaard. De resten van het dorp met de geblakerde stenen zijn er nog. Er is een pelgrimsroute uitgezet van Villard de Lans naar Valchevrière.

Dit bericht heeft één reactie

  1. M

    ik hoorde van een oudere bewoonster van Saillans dat er in 1944 een trein zou zijn opgeblazen door het verzet en dat daarbij veel Duitse soldaten omkwamen. als vergelding zou daarna alle jonge mannen van dat dorp terecht gesteld en geëxecuteerd. dat zou gebeurd zijn bij de tunnel, waar aan de linkerzijde een riviertje loopt., daar zouden de jongemannen zijn geëxecuteerd.

Geef een reactie