Je bekijkt nu De waterval en ruine van Pontaix

De waterval en ruine van Pontaix

Een tijdje gelwaterval van Pontaixeden was er een prachtige documentaire over de Drôme op de télevisie en daar kwam de waterval (cascade de l’Aiguebelle) van Pontaix in voor. Ik had daar nog nooit over gehoord en mijn Franse buren, die hier geboren zijn, ook niet. Dus werd ik wel heel erg nieuwschierig en ben ik op zoek gegaan.

Print Friendly, PDF & Email

Pontaix ligt langs de D94 tussen Saillans en Die. Het is een piepklein dorpje dat waterval Pontaixuit een paar kleine straatjes lijkt te bestaan, maar het heeft een paar verborgen juweeltjes. Ter hoogte van Pontaix steekt de D94 via een brug de rivier de Drôme over. Je kan langs de weg parkeren, er zijn een paar kleine parkeerplekken en anders kan dat ook verderop, je volgt de borden Parking.

Waterval van Pontaix

waterval PontaixAls je vanaf de D94 het voetgangersbruggetje over de Drôme neemt, loop dan rechtdoor een piepklein steegje in (calade de la cascade). Dat steegje gaat over in een trap en vervolgens een wandelpad de berg in. Het stijgt niet veel. Na ongeveer 100m zie je een eerste watervalletje beneden onder de struiken. Loop aan de overkant van het beekje een paar honderd meter verder naar een klein kiezelstrandje en een mooie ongeveer 20m hoge waterval; een cadeautje.waterval Pontaix

Om dichter bij de waterval te komen, loop je ietsje terug en dan zie je na 20m dat er rechts een paadje omhoog loopt. Je komt dan onder een rots uit waar je langs een ijzeren stang (zat bij ons bezoek op een stukje los) verder loopt. Het paadje loopt weer iets omlaag en dan sta je voor de waterval met een heerlijk koel poeltje om in te zwemmen. Manlief durfde het aan :).

(juni 2018: Pas op door hevige regenval begin juni ligt er hier wellicht nog een dun laagje klei op de stenen. Als dit nat wordt kan het heel glad zijn)

Vanaf hier kan je nog verder lopen naar de ruïne van Pontaix. Je loopt dan aan de overkant (je kan het spoor zien), verder via een smal paadje omhoog. Pas op er zijn hier een paar stukjRuine Pontaixes met een afgrond. Je komt dan na een paar honderd meter aan bij de ruïne en je hebt een prachtig uitzicht over de omgeving.

Aan de andere kant van de ruïne gaat het pad naar links (noord) en naar rechts (zuid). Ga je rechts dan loop je terug naar het dorpje, hetgeen een leuk stukje is, want je komt achter en boven de huizen uit en je kan goed zien welk huis nu ruïne is. Het is vervolgens ook leuk om even door het kleine straatje met de oudwaterval Pontaixe huizen te lopen aan deze kant van de Drôme. Prachtig om te zien hoe de huizen boven de rivier hangen.

Ga je links (noord) bij de ruïne dan kan je doorlopen naar de bovenkant van de waterval. Je loopt het pad af en komt bij een weg. Blijf het pad volgen dat met een bochtje naar links gaat (dus niet de weg oplopen). Beneden kom je bij een bruggetje over het beekje. Dat steek je over en je volgt het pad/spoor door de struiken heen en de boomgaard van oude, dode notenbomen. Op een bepaald moment buigt het pwaterval Pontaixaadje weer af naar het beekje. Als je dan even door het beekje verder loopt dan kom je bij de bovenkant van de waterval. Hierna loop je dezelfde weg terug naar de ruïne en vervolgens naaPontaix kerkje r beneden naar het dorpje.

In het dorpje staat aan de rivier bij een brug een protestants kerkje dat van 15 juli tot 14 augustus tussen 16.00 uur en 18.00 uur geopend is. Er zijn hier mooie fresco’s te zien. (niet te verwarren met het katholieke kerkje aan de overkant van de rivier).

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Sabine

  Ja er stroomt nog water. De grote vraag is of het water slecht is voor de gezondheid (voor het geval jullie willen zwemmen/spelen). 2km verderop bij Beaufort zijn ivm de droogte analyses gedaan en daar is het momenteel verboden om te zwemmen ivm risico voor de gezondheid. Die analyses zijn niet gedaan bij de waterval. Er is een hoge concentratie slechte bacteriën in het water aangetroffen. Het beste is dit niet te doen met een hond. En als jullie zelf het water in gaan dan zorgen dat je geen wondjes hebt en niet met je hoofd onder water of het water drinken. Fijn vakantie verder!

 2. Anne

  We willen misschien hier eens gaan kijken, enig idee of se watervallen er nog zijn of dat er vanwege de hitte weinig van over is?

 3. Sabine

  Beste Els, Om onderaan bij de waterval te komen is dat geen probleem. Wil je verder doorlopen zoals beschreven in het artikeltje dans moet je de kinderen heel erg goed in de gaten houden. Er zijn stijle stukjes en ook kliene afgronden. Door de extreme droogte momenteel is er helaas niet veel over van de wterval. De poelen met water zijn er vanzelfsprekend nog wel. Fijne vakantie!

 4. els

  hoi Sabine
  wij gaan in augustus naar de drome en willen graag de waterval bij pontaix bezoeken. We hebben wel een aantal kinderen bij in de leeftijd van 3 tot 10 jaar. Is het voor alle kinderen te doen om bij de waterval te komen?

 5. Sabine

  Graag gedaan en nog en fijne vakantie!

 6. Anke

  Wij zijn vandaag naar de waterval geweest. Het is niet dicht maar er staat wel een bord dat je voorzichtig moet doen. Goede schoenen aan is zeker van toepassing hier. De ijzeren stang is inmiddels weer vast gemaakt. De route naar de ruïne hebben we niet genomen want die was helemaal begroeid met struiken en takken. Het is inderdaad een verborgen pareltje, dankzij deze blog gevonden dus dank je wel!

 7. Sabine

  Hoi Jenneke, Dank je wel! Ik ben niet onlangs in Pontaix geweest, maar ik lees nergens iets over een sluiting. Wel is het zo dat de waterval niet aangegeven staat om niet te veel mensen te trekken. Verder is het goed om te weten dat er een ongeluk is gebeurd in juni 2021 dus dat je goed op de kinderen let als jullie hoger gaan dan de voet van de waterval. De afdaling naar de chute de la Druise is echt een steil ezelspaadje. Het ligt er natuurlijk aan hoe makkelijk de jongste loopt en klimt maar ik denk dat je die wel op hele stukken zal moeten dragen. Fijne vakantie en geniet van het weer dat mooier is dan voorspeld!

 8. Jenneke

  Hoi, bedankt voor alle leuke tips. We zijn van plan morgen naar de waterval de poinaix te gaan, maar als ik deze Google, dan staat er dat deze definitief is gesloten. Wat zijn jouw recente ervaringen?
  We zijn ook van plan om naar de grote waterval chute de la druise te gaan. Onze jongste is 3 jaar oud. Is dit te doen denk je?

  Groetjes jenneke

 9. Sabine

  Graag gedaan Saskia en nog een hele fijne vakantie!
  Sabine

 10. Saskia

  Wat een fantastisch plekje! Dankzij deze routebeschrijving hebben we de waterval gevonden. De kinderen hebben daar even heerlijk gezwommen.
  We gaan je blog verder uitspitten en zullen zo vast op meer mooie plekjes komen!
  Dank je wel!

 11. Sabine

  Graag gedaan!Sabine

 12. Daphne

  Superleuk uitstapje met onze kinderen van 2 en 4 jaar. Sommige stukjes waren wel spannend maar het was best te doen. De route naar de ruïne hebben wij niet gedaan, het is heel steil en was er glad. Dat naast een afgrond en beginnend onweer maakte het voor ons echt veel te gevaarlijk met twee jonge kinderen. Jammer want leek ons ook erg leuk.
  Het was lekker rustig want de plek is niet aangegeven. Dus gevonden dankzij deze blog, bedankt voor deze supertip!

 13. Sabine

  Beste Sofie,
  Excuses voor de late reactie. Ik was een paar dagen afwezig.
  Leuk! Ja hoor het eerste stukje tot de waterval is heel eenvoudig. Ik zou alleen niet verder door lopen naar boven. Fijne vakantie!

 14. Sofie

  Ik ben super benieuwd geworden 🙂
  Is deze route geschikt als je 7 maanden zwanger bent en met kind van 3 loopt?

 15. Eigenaar-Sabine

  Dank je Ada voor de aanvulling. Ik ben bezig met een boekje over de Drôme dat mei/juni 2018 uitkomt en daar zal Pontaix ook in komen te staan.

 16. Ada

  Prachtige plekjes bij de watervallen, echt een paradijselijk plekje dat je zonder deze omschrijving niet snel zou vinden. In de boekjes die wij hadden over dit gebied, vonden we er niets over.
  Alleen uit het laatste stukje zijn we niet gekomen, na de oude dode notenbomen zijn we het spoor bijster geraakt maar geen nood, we zijn gewoon dezelfde weg weer teruggelopen naar de ruine.

 17. Eigenaar-Sabine

  Dank je Jan en hele fijne vakantie!

 18. Jan Haring

  Dank Sabine, na een aantal keer langs Pontaix rijden wat gegoogled voor wandelingen en vond zodoende jouw verslag. Wat een ongelooflijk heerlijk plekkie zeg! Dikke aanrader.

 19. Eigenaar-Sabine

  Wat leuk om te horen dat het blog heeft kunnen bijdragen aan een fijne vakantie!Mocht je terug gaan naar de omgeving van Die dan is de wandeling die ik komende week plaats bij St.Sauveur-en-Dios een echte aanrader. Prima te doen met kinderen en mooi uitzicht op de Trois Becs en de Vallée de la Drôme. Fijne winter gewenst!

 20. Eva

  Hallo Sabine,

  Via via kwamen we bij deze blog aan.
  Wij zijn afgelopen zomer eind juli/begin augustus 2 weken naar de prachtige streek de Drôme gegaan.
  Terwijl we in Die op vakantie waren heb ik print screens van deze blog gemaakt zodat ik het ten alle tijden terug kon kijken. (internet was niet altijd beschikbaar) Hoe leuk! We zijn dankzij deze blog naar Pontaix geweest en hebben de watervallen gevonden. Samen met man en 2 kinderen (6 & 7 jr) was het een leuke stoere klim, vooral langs die ijzeren ’trapleuning’ .
  Ook man en kids hebben een verfrissende duik genomen. De waterval gaf niet veel water, maar was ontzettend idyllisch! Bedankt voor de hele duidelijke routebeschrijving inclusief foto’s. We komen zeker nog eens terug in deze prachtige streek.
  Groetjes Eva

 21. Bart

  Vandaag deze wandeling gedaan.
  Heftige klim naar de toren, niet voor wie hoogtevrees heeft.
  Prachtige tip!

  Bart

Geef een reactie