Je bekijkt nu Mirmande één van de mooiste dorpjes

Mirmande één van de mooiste dorpjes

In Frankrijk bestaat het label ‘les plus beaux villages de France’ oftwel de mooiste dorpjes van Frankrijk. Er is een boekje uitgegeven waar al deze dorpjes in staan. In de Drôme vind je er drie; Mirmande, Poët-Laval en Montbrun-Les-Bain.

Mirmande

Een prachtig middeleeuws dorpje tegen een heuvel aangeplakt. Boven aan het dorp vind je de kerk Saint-Foy die stamt uit de 12e eeuw. In de 19e eeuw dreigde met name het hoger gelegen gedeelte met zijn kleine straatjes in verval te raken omdat het moeilijk bereibaar was. In 1926 raakte de kubistische schilder André Lhote onder de indruk van de enorme charme van het dorp en ging er samen met een aantal leerlingen wonen (in het huidige hotel La Capitelle). Ze richtten een schildersacademie op waardoor het dorp uiteindelijk gered werd van het verval. Burgemeester Harzoun Tazieff (1979 – 1989) zorgde er verder voor dat het dorp onder beschermd doprsgezicht kwam te vallen en sindsdien wordt er door de inwoners veel zorg besteed aan de renovatie van de huizen.

Vandaag de dag zijn er nog veel kunstenaars in het dorp te vinden waaronder kunstschilders en pottenbakkers. In de kerk Sainte-Foy vinden veel exposities en concerten plaats. Bij de office de tourisme in het dorp kunt u een lijst krijgen met alle kunstenaars. In 2017 zijn er een aantal expositieruimtes en ateliers bijhekomen. Onder andere een atelier met sieraden van groene sierstenen en een beeldend kunstenaar die met hout en staal werkt.

Ook zijn er leuke restaurantjes waaronder een ludiek café restaurant in de oude jeugdherberg (straatje omhoog na de beneden poort),een creperie naast het Office de Tourisme en er tegenover café Bert.

Tip 1: Restaurant Margot is een echte aanrader, goede Franse keuken, een combinatie van klasse en gezelligheid. Voor een drankje en een klein hapje het naastgelegen Brasserie Bert (genoemd naar de oude inwonders van het pand de familie Bert).

Tip 2: Loop ook even door het naastgelegen dorpje Cliousclat, klein maar authentiek. Ook hier vind je pottenbakkers en zelfs een fabriek. De klei werd uit de heuvel gehaald, via treintjes vervoerd en vervolgens gewassen in grote bakken. Je ziet daar nog resten van in het dorp. Rond 1850 werkten er 100 pottenbakkers in de fabriek waar ze potten maakten voor o.a. de olijven uit Nyons, geitenkaas en melk. De fabriek in momenteel niet meer in werking, maar in de gebouwen is momenteel wel een pottenbakker gevestigd.  Het is een beschermd historisch monument. Een paar goede restaurants met terras: Restaurant La Fontaine en La Treille Muscat.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. martine

  leuke blog !

 2. stephanie Zobrist

  Mirmande haben wir erst dieses Jahr entdeckt und sind begeistert! Dahin wird es mich immer wieder hinziehen. Hier würde ich auch gerne leben.

 3. jan sitvast

  Je blog over Mirmande inspireert ons wel om weer een keer naar de Drome af te reizen! Leuk om te lezen!

 4. Fred Stokkel

  Leuk plaatsje om even te bezoeken. Vanaf het pleintje voor de Saint-Foy kerk heb je een aardig uitzicht over de Rhone vallei. Wat verder opviel was dat er in diverse garages een 2CV stond. Dat is een van de weinige autos die door die smalle straatjes past.

Geef een reactie