Je bekijkt nu Memoriaal van het verzet in de Vercors

Memoriaal van het verzet in de Vercors

logo memorialHet is misschien niet het eerste waar je aan denkt om te bezoeken tijdens je vakantie, maar het verzet in de tweede wereldoorlog was bijzonder georganiseerd in de Vercors en het herdenkingsmonument en het museum in Vassieux-en-Vercors zijn erg indrukwekkend.

Het Memoriaal, zoals het genoemd wordt, van de veldslagen in de Vercors, is een herinnering aan, de tragische gebeurtenissen die zich in de Vercors hebben afgespeeld. Het is gehuldigd op 21 juli 1994 voor zijn 50ste verjaardag en het brengt hulde aan de vrouwen en mannen die gestreden hebben voor de vrijheid. Dit museum vormt het centrale punt van het parcoursmemorial Vercors “les Chemins de la liberté” (De paden van de vrijheid).

De keuze van de ligging : Het museum ligt op afstand van de bebouwde wereld, tegen een rotswand boven het dorp ‘Vassieux en Vercors’ en geeft een globaal beeld van het massief en het slagveld. De keuze van de ligging, afgelegen van de wereld en de blikken is niet toevallig. Zoals de vrouwen en mannen van het Verzet ondergedoken zaten, zo ook ligt het museum verscholen in de rots, omgeven door dennen en jeneverstruiken. Van bij de aankomst in het museum duikt de bezoeker in de wereld van de Maquis van de Vercors.

Het bezoek : een modern museum dat zich door klank en beeld differentieert van een traditioneel museum.

Mooie video (in het Frans) die een goed beeld geeft van het museum en het verzet en met prachtige plaatjes van de omgeving.

website: www.memorial-vercors.fr

Mémorial de la Résistence, Col de La Chau, 26420 Vassieux en Vercors

Geef een reactie