Je bekijkt nu Het pad tussen de Olijfboomgaarden, Nyons (wandeling)

Het pad tussen de Olijfboomgaarden, Nyons (wandeling)

olijfboom nyonsLeuk kleine wandeling voor het hele gezin door olijfboomgaarden in de heuvels bij Nyons. Onderweg uitleg over de omgeving, maar helaas alleen in het Frans.

Niveau: makkelijk
Duur: 2 uur
Hoogteverschil: 110 m
Wandelkaart: IGN: 3139OT
Parkeren: In het centrum van het dorp bij de scholengemeenschap.

Routebeschrijving:

Je vertekt via de weg (Promenade des Anglais) die links van de scholengemeenschap omhoog loopt. Na 50m ziet u een bord met uitleg over de route. Neem de trappen die rechts omhoog lopen. Boven aan kom je bij de weg en ga je rechts af. Je loopt nu via de weg omhoog. Bij het bord ‘un peu de botanique’ neem je de weg links. Je loopt door een veld met olijfbomen. Na 200m naar links afdalen en bij het bord ‘panneau des saisons’ rechts af gaan. Je loopt door bosjes. Na 5àm rolijfboom Nyonsechts omhoog lopen naar het volgende bord. Bij een wijnveld buig je af naar links. Aan het eind van het wijnveld links afdalen. Beneden aangekomen ga je rechts af, je loopt door bosjes en nadat je een ravijn bent overgestoken loop je omhoog. Je verlaat het pad en loopt vrij steil rechts omhoog. Je komt bij een brede weg en vervolgens de weg die je naar beneden afloopt. Bij het bord ‘Nourrir, Soigner, Emellir’ (aan je linker hand) ga je helemaal naar links. Je loopt via de weg weer terug naar de scholengemeenschap.

Nyons
Nyons ligt tussen twee bergen ingeklemd en heeft een uitzonderlijk zacht klimaat. Hierdoor het het kleine stadje zich in de loop der tijd kunnen ontwikkelen. De vele vestingswerken zijn het bewijs van een vroegere rijkdom. Leuk kleine straatjes en een toren met een heilige Maria die boven het stadje uittorent. Nyons is door het klimaat het centrum van de olijvenbomen. Je vindt er dan ook vele olijfboomgaarden en olijfoliemolens. Zie het artikel over Nyons voor de bezienswaardigheden.

olijven Nyons

 

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Eigenaar-Sabine

  Beste Christiana, excuses voor de late reactie er is iets mis met de verwerking van de reacties. Leuk dat je dit project start. Kijk eens op http://aujardindhuile.fr/. Dat is echt een familie. Vroeger brachten ze hun olijven naar de cooperative, maar omdat ze alles biologisch doen werd dat te ingewikkeld. Nu hebben ze zelf een pers staan. De olijven worden met vrienden en familie geplukt en ook het sorteren en verwerken. Michel is een hele aardige man. Ze hebben ook een plantenkas en hij staat in de zomer op de markt met zijn planten. Verder kan je ook in Nyons terecht bij het Musée de l’olivier in Nyons. Er schijnt ergens een hele oude boom te staan, maar ik heb nog niet uitgezocht waar. Ook de scourtinerie is heel erg leuk, daar maken ze kokosmatten maar vroeger was dat de zeef voor de pers. Tot slot kan ik Les vieux moulins aanraden voor info, die hebben rondleidingen waarbij je de oude pers kan bekijken. Heel veel succes en hou me op de hoogte van je project. Ik wijd er met alle plezier een artikeltje aan.

 2. Christiana L'hoëst

  Beste Mevrouw, Mijnheer

  Als fotografe start ik een project rond olijven.
  Daarvoor ben ik op zoek naar plaatsen waar nog op een vrij ambachtelijke manier olijven verwerkt worden, liefst is familieverband.

  M’n project is nog in de startblokken en ben ik nog eerst bezig met onderzoek en contacten te leggen.
  Ik heb een vrij eigenzinnige manier van fotograferen en de olijf zal zeker de kern van m’n verhaal worden.
  Maar ik ben ook op zoek naar iemand (man of vrouw, die ik zou kunnen volgen in heel het olijfproces, ook een beetje haar of zijn verhaal trachten te vertellen).
  Uiteraard wil ook de mooie natuur, materiaal ed. fotograferen.

  Kunnen jullie mij hiermee helpen?

  Met vriendelijke groeten,

  Chris L’hoëst

Geef een reactie