Je bekijkt nu Nyons, met één voet in de Provence

Nyons, met één voet in de Provence

Nyons is een gezellig dorp en voor mij het hart van de Drôme Povençale. Ik kan geen genoeg krijgen van de grote wekelijkse Provençaalse markt op de donderdagochtend ( en van 15 mei tot 15 september ook op zondagochtend). Leuke snuisterijen, heerlijke lokale producten en dan ook nog gezellige terrassen en straatmuziek. Dan wil je daar toch naar toe?

Daarnaast is er ook veel te zien in Nyons het centrum van de olijfboomgaarden.

De olijfolie-industrie

In het Musée des Oliviers vind je de geschiedenis en alle informatie over het verbouwen van olijven en het maken van olijfolie. (Espace Vignolis – Coopérative du Nyonsais, Place Olivier de Serres, 26110 NYONS)

Ook Les Vieux Moulins et savonnerie is een aanrader. Dit familie erfgoed is verspreid over een oppervlakte van 350 m². je vindt hier 2 olijfmolens uit de 18e en de 19e eeuw, een zeepmakerij uit de 18e eeuw (vandaag de dag uniek in Frankrijk) en tevens een keuken van vroeger uit de Haute-Provence. (4, promenade de la Digue, 26110 NYONS)

scourtinerie Nyons Drome

Wil je een bijzondere werkplaats zien bezoek dan de mattenweverij ‘La Scourtinerie‘. Vroeger werden de scourtins, matten van kokosvezel, voor de traditionele persing van olijfolie gebruikt., sinds 1956 is de produktie aangepast om ook onderzetters en provençaalse tapijten te weven. De weverij wordt nog steeds door dezelfde familie gerund. (36, rue de la Maladrerie, 26110 NYONS)

De lavendeldistilleerderij

lavendel Drome

De distilleerderij Bleu Provence houdt  sinds 1939 de traditie van het distilleren van lavendel en aromatische planten in ere. In de winkel vind je essentiele olieen , 100% natuurlijk en het assortiment “Calaya welzijn” 100% “made in Provence”.
Rondleiding met gids aan de distilleerderij van April tot September: van maandag tot vrijdag om 11 uur en om 15 uur. In Juli en Augustus: om 11 uur, 15 uur en om 17uur (op donderdag om 17 uur in het Engels). (58, promenade de la Digu,26110 NYONS)

Het oude centrum van Nyons is ook de moeite waard. Bij de VVV is een rondleiding te krijgen. Meer info over Nyons op het Nederlandstalige gedeelte van de website van de VVV. Klik hier

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Sabine

  Leuk Marijke, fijne vakantie!

 2. Marijke Korving

  Hallo Sabine, wat een leuk blog. Wij gaan dit jaar voor het eerst naar de drome, en dan is het leuk om alvast wat foto’s en video’s te zien. Wij gaan naar Chateauneuf sur isere
  Groetjes Marijke Korving

 3. marc van kerckhove

  Dag Sabine,

  Bedankt voor de mooie foto van de lavendel. Vorig jaar was ik te laat en was hij al geoogst ; Binnen 10 dagen vertrek ik weer richting Drome, Vaucluse etc.
  Nog een tip voor mensen die binnenkort die richting uitgaan . Misschien is het juist de Drome niet meer , maar maakt niet uit.

  Vanuit Nyons rij je op de D96 richting Rémuzat en sla je na 10 km af richting Saint Jalle : een gezellig klein dorpje met wat restaurants, en een kleine camping; Vanhieruit, en liefst in de morgen rij je langs prachtige bergbaantjes richting Séderon. Zowat een dorpje van 1 straat met leuk restaurant.
  Even voor de middag, dan zit de zon goed, is de tocht van Séderon naar Montbrun les Bain en verder naar Sault absoluut onvergetelijk; vooral als de lavendel bloeit ; Op de achtergrond is dan ook de Mont Ventoux zichtbaar,dus best in deze richting en niet omgekeerd. Het is ook leuker bergaf te rijden dan bergop. De route Bedoin – Malaucène is ook prachtig maar dan in de late namiddag.
  Voor mijn vertrek hoop ik zelf ook nog wat tips te mogen lezen.
  Bedankt voor uw goede website .

  Marc

 4. Sabine

  Beste Marc, Hartelijk dank voor je tips! La caillete, een soort kruising tussen paté en gehaktbalis inderdaad erg lekker!

 5. marc van kerckhove

  Dag Sabine,
  Door een autopanne heb ik jaren geleden de Drome leren kennen en ben blijven terugkeren . Kom binnen een maand terug.
  Gewoon een paar tips voor andere reizigers.
  Prachtig : colle de Grimone vanaf de grote baan naan Chatillon en Diois; Prachtig rond 5 uur in de namiddag,

  De vlakte tussen Chabeuil en de Vercors. Aanrader de Caileete de Chabeuil super lekker , tekoop in een kleine kruidenierszaak in het centrum ; met de fiets zeer leuk om de dorpjes rond Chabeuil te bezoeken, met de bergen van de Vercors op de achtergrond.

  Voor een supermooie autotocht het gebied van drome colline . Het gebied ten oosten van St Vallier boven St Donat de l’herbasse ; gewoon rondjes draaien in de streek . Prachtige landschappen .

 6. Sabine

  Dank jullie wel! En hoor graag jullie tips tzt

 7. carla en wim tilmans

  Sabine,
  Ook wij zijn gevallen voor de Drome, met name Drome Provencale. Vooralsnog biedt jouw website ons allerlei tips voor nadere verkenning, nuttig voor ons als dit jaar wederom een langere tijd er wordt doorgebracht (Nyons-Venterol). Zodra daartoe aanleiding, zullen wij niet nalaten jou hiervan op de hoogte te brengen.
  Wim Tilmans

 8. Boudewijn

  Wat een schitterend mooie webstek heb je gemaakt.
  Ik hoop dat als wij weer die kant op gaan dat ik hem nog weet.
  Wij staan een enkele keer op de camperplek van Nyon.
  Ons viel de kwaliteit van de restaurants in die plaats op.
  De table d’hôtes “Le autre Maison” is werkelijk super.

Geef een reactie