Je bekijkt nu De olijvenoogst is weer in volle gang

De olijvenoogst is weer in volle gang

Pixabay

De oogst van de olijven is weer begonnen en zal tot ongeveer half december doorlopen. De meeste olijvenbomen vind je in de Drôme Provençale rond Nyons en de olijfboom is dan ook verwerkt in het embleem van deze streek. De mooiste olijven worden tussen de oogst uitgehaald om geprepareerd te worden voor het aperitief en de overigen worden gebruikt om olijfolie van te maken.

Het oogsten van de olijven kan op verschillende manieren gebeuren. De olijven worden van de boom geplukt of er wordt een net onder de boom gelegd en dan wordt er aan de boom geschud. En tot slot kan je ook met een speciale stok de takken bewerken en de olijven er af ritsen.

Pixabay

Je hebt groene en zwarte olijven. Weet jij het verschil?* Je kan olijven niet zo van de boom eten. Ze zijn dan erg bitter. Om ze eetbaar te maken worden ze eerst een paar maanden in een zoutbad gelegd.

Leuk weetje: De olijfboom is het symbool van vrede, glorie en vruchtbaarheid, hij is geliefd bij de krekels. In de zomer is het dan ook één groot hoorspel in de olijfboomgaard.

De olijf uit Nyons is de enige olijf ter wereld met een AOC. De olijfolie uit Nyons (de eerste Franse olijfolie met een AOC) bestaat uit ‘puur vruchtensap’ en staat daarmee garant voor kwaliteit.

In het gebied van de Drôme Provençale vind je vele boerderijen waar je olijven en olijfolie kunt kopen. Hieronder een paar adressen waar men ook Engels spreekt:

Pixabay Jill Wellington

*Domaine du Chêne vert, Les Blaches, 26110 Mirabel-aux-Baronnies (verkoop en rondleidingen, ook een wijndomein)

*Ferme Brès, Quartier Pied de Vaux, 26110 Nyons (verkoop, gouden medaille landbouwbeurs parijs, voor de kwaliteit van de olijven in 2012 en 2014)

*Domaine Rocheville, Route de Montélimar, RD 538, 26110 Nyons (verkoop, ook een wijndomein, abrikozen en kersen en fruitsappen)

*Domaine du Vialard,1510 chemin du Flachet,,26110 Aubres (verkoop, biodynamische teelt op basis van Demeter)

*Domaine Saint Vincent, 26110 Vinsobres (verkoop ook tapenade en wijndomein)

  • *een olijf wordt eerste groen en vervolgens zwart; Een groen olij is dus minder rijp dan een zwarte!

Geef een reactie