Je bekijkt nu Clairette de Die, aperitiefwijn

Clairette de Die, aperitiefwijn

clairette rapail dromeLangs de Drôme tussen Saillans en Die vind je de wijnvelden van de Clairette de Die. Het is een mousserende wijn die makkelijk de concurrentie aan kan met Champagne. In feite is het Champagne maar alleen mousserende wijn uit de Champagne-streek mag deze naam dragen.

De legende

Al in de oudheid sprak men over deze wijn die met name gewaardeerd werd door de ‘Voconces’, de voorouders van de inwoners van Die. Het verhaal gaat dat dit volk in de winter tonnen wijn in de rivier had achtergelaten, die in het voorjaar werden ontdekt. Uit deze vaten kwam toen een waardevolle drank tevoorschijn die zoet en mousserend was en die de naam Clairette de Die kreeg.

De meest bekende soort wijn in de streek van Die is de ‘Clairette de Die Tradition’ die zoet is van smaak. Maar er zijn ook brut varianten. De wijn is een AOC-wijn sinds 1942 en wordt gedronken als aperitief of bij het nagerecht. Hieronder een uitleg van de wijnen die je in deze regio kunt vinden.

De Clairette de Die Tradition
De meest bekende en de oudste wijn uit de Diois (1942). Het is een, van nature, bruisende zoete clairette dromewijn. Zijn fruitige smaak en de bloemaroma’s kenmerken deze wijn. De 300 producenten verbouwen gezamenlijk op 1200 ha de witte muskaatdruif en de witte clairettedruif (met een verdeling van respectievelijk 75% en 25%). Er is inmiddels ook een rosé versie die een lichte noot heeft van rode vruchten.

De Crément de Die is een bruisende wijn, bruut van smaak en geheel op basis van de witte clairettedruif. Deze wijn, op traditionele wijze geproduceerd, is de enige Crément in het aanbod van de ‘grands crus’-wijnen uit de vallei van de Drôme.

De Coteau de Die is in tegenstelling tot de twee andere AOC-wijnen, een wijn zonder ‘bubbels’. De productie is vrij klein, slechts drie ha. Alleen de clairettedruif wordt gebruikt, wat aan deze wijn die al vrij zeldzaam is, een bepaalde finesse en eigenheid geeft. Indien je door de vallei van de Gervanne richting Suze-sur-Crest rijdt, kom je langs twee wijnboeren, die gepassioneerd zijn door deze druif en die deze bijna vergeten wijn met liefde produceren.

clairette dromeTwee van mijn favoriete wijnboeren zijn:

Jean-Claude Raspail in Saillans (langs de weg bij Saillans) en Achard-Vincent in st. Croix (aan de rand van het dorp langs de weg richting Vachères-sur-Quint).

Bij verschillende wijnboeren kan je een rondleiding krijgen door de wijnkelders. Dit kan o.a. bij Jean-Claude Raspail en bij Jaillance in Die op bepaalde tijdstippen. Zie het artikel over Die voor meer info over rondleidingen bij Jaillance.

Bij ‘la maison de la Clairette’ in Vercheny is een museum over de Clairette-wijn en wordt het hele traject van druif tot wijn uitgelegd. Het bezoekje eindigt met zicht op het gedeelte van de fabriek waar gebotteld wordt. Toegang gratis.

Meer informatie over de producenten van de Clairette de Die en wijnkelders bij ‘la maison de la Clairette’ in Vercheny tel. 0475212976 of op de website: www.clairette-de-die.com (helaas alleen in het Frans)

Kaart van het wijngebied

Clairette de Die Drome

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. FonnY VermeYen

  In België af en toe zelfs te vinden bij de Aldi!

 2. Fattoria

  Ik ben een echte wijnliefhebber, het lijk mij dan ook heerlijk om deze wijn een keer te gaan proeven!

 3. Sabine

  Ha die Yvonne, dank je voor het compliment en leuk dat jullie zo genoten hebben van jullie vakantie!
  Groetjes, Sabine

 4. yvonne

  Hallo Sabine,
  In 2002 op vakantie geweest bij motorcamping. Na kanovaren heerlijk gelunched met glas clairette de die. Geweldige vakantie in een heel mooi gebied.
  Na 14 jaar later heb ik mijn laatste glaasje clairette gedronken van een fles die ik onlangs in NL op de kop kon tikken. Souhaite mémoires!
  Je blog is helemaal leuk!
  Groeten, Yvonne

Geef een reactie