Je bekijkt nu Valence, de mengelmoes van stijlen
Bron : Drômetourisme

Valence, de mengelmoes van stijlen

Bron : Drômetourisme

Valence is van oorsprong ee oud Romeins fort, gebouwd op verschillende terrassen tegen de heuvel. Er zijn veel steegjes met handelaren en pittoreske hellingen…

Jacquelne Beijlen heeft de stadswandeling in Valence vertaald en wil die graag met ons delen. Zelf ben ik niet zo onder de indruk van Valence, maar toen ik dat tegen Jacqueline zei, zei ze dat er nog beste leuke straatjes en mooie gebouwen te bezichtigen zijn. Dus als u in de buurt bent de moeite van het proberen waard. Zelf zal ik, als ik weer eens ga shoppen, wat dat vind ik er wel leuk 😉 ook eens op pad gaan met deze plattegrond.

Het oude deel van de stad ligt op het eerste terras van de aangeslibde riviergrond. Dit deel is door pittoreske straatjes, de “cotes”, verbonden met de Rhône. Valence is een mengelmoes van bouwstijlen: Het ligt op de vroegere grens tussen het Rooms-Germaanse keizerrijk en het koninkrijk Frankrijk en ligt daarnaast op een taalgrens ( Noordfrans en Zuidfrans, het Occitaans). In de 16e eeuw werden prachtige herenhuizen gebouwd, zie 6 en 19.
De kerk St. Jean (13) is een van de eerste parochies van de stad en heeft een Romaanse klokkentoren. Eromheen middeleeuwse woningen, bijv 14 ( ook Maison La Pra en Maison Merveilhoux). Tevens karakteristieke herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw: Herenhuis van Sieyès (12 en het huis Bressac). In de 19e eeuw ging men buiten de vroegere stadsmuren bouwen, men legde boulevards aan, een wandelpromenade, Champs de Mars, met de mooie muziekkoepel Peynet.park (25) en het park Jouvet (26) met rosarium.

plattegrond valanece

1.Kathedraal St. Apollinaire. Deze prachtige kathedraal uit 1095 was vroeger een pelgrimsoord en het middelpunt van een religieus centrum. Bekijk de wandelgangen met stervormige kapellen en de veelkleurige stenen. In 1567 geheel verwoest en herbouwd in de 17e eeuw.
2. Vlakbij ligt het Paleis van de Bisschop, nu Museum der Beeldende Kunsten.
3.Ook vlakbij, in de kruisgang van de kathedraal het Pendentif , een grafmonument uit 1548 in de vorm van een hangboog, geklasseerd als historisch monument.
4: Place du Présidial, het voormalige Baljuwgerecht.
6.Herenhuis Dupré-Latour uit 1522: met name de gebeeldhouwde deur aan de trap van het binnenhof is prachtig.
7. Bourse de Travail

8 Tempel van St. Ruf, een Romaanse priorij, 10 is de hoofdingang van de oorspronkelijke kloosterorde. In dit gebouw bevindt zich een monument waarin het hart van een generaal, gestorven in 1800, is bewaard.
9 Moors huis
11.Gewelf van Sylvante, portail ( portaal)
12 Herenhuis van de Sieyès (16e of 17e eeuws)
13 Kerk St. Jean, met Romaanse klokkentoren uit de 11e en 12e eeuw . Deze wijk rondom St. Jean is het oudste gedeelte van de stad, het oude dorpskarakter is hier bewaard gebleven. Het plein is gerenoveerd en met de ijzeren markthallen die ’s avonds verlicht zijn, is het de moeite van het bezichtigen waard.
14 Huis van de lakenhandelaar, Maison de Drapier, gebouwd eind 13e eeuw.
15 Kapel van de Cordeliers, de Franciscanen. .
16 Schouwburg Le Bel Image.
17 Stadhuis, Hotel de Ville uit 1894, met een prachtige klokkentoren
18 Stadsschouwburg uit 1837
19 Huis der Hoofden, Maison des Têtes uit 1530, gebouwd in gotische stijl. De hoofden die de voorgevel versieren stellen voor de winden, het fortuin, de tijd, theologie, rechten etc. Loop het binnenhof even binnen.
25 Champs de Mars met kiosk Peynet,
26 Park Jouvet met oude bomen en rosarium

Dit bericht heeft één reactie

  1. Harry Vermeulen

    Kathedralen zijn altijd mooi!

Geef een reactie