Je bekijkt nu Le Brézème, een verrassende Côte du Rhône wijn

Le Brézème, een verrassende Côte du Rhône wijn

wijn dromeIn het midden van de Drôme ligt een gebied van 27 ha waar een verassende Côte du Rhône wijn wordt geproduceerd; de Brézème. De meeste wijn kenners kennen het gebied in het noorden van de Drôme rond Tain-l’Hermitage en in het zuiden rond Vinsobres en Valreas, maar dit wijngebied(je) is vrij onbekend.

De Brézème bestaat voornamelijk uit de volgende druivensoorten: Voor de rode wijn, Syrah, Marsanne en Roussane en voor de witte wijn de Viognier. De witte wijn is het lekkerst bij wit vees, vis en kaas of als apéritief. De rode wijn is lekker bij rood vlees en sauzen.

De wijn is een Côte du Rhône wijn sinds 1939 en heeft in het verleden verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen. Momenteel wordt er 27 ha verbouwd waarvan 4 ha voor witte wijn en 23 ha voor rode wijn.

In de zomer worden regelmatig rondleidingen georganiseerd op de wijndomeinen. Ook is het vaak mogelijk om ter plaatse wijn te proeven en in te kopen. Meer information bij het Office du Toursime Val de Drôme in Livron.

Je vindt er de volgende 7 wijndomeinen:

Domaine Des Quatre Cerises

brezeme dromeRode en witte wijn in kleine hoeveelheden op iets meer dan 1ha. Monsieur Mengin is een gepensioneerde ambtenaar die zijn wijngaard heeft vernoemd naar zijn vier kinderen en de kersenbomen die hij moest rooien om zijn wijnranken te kunnen planten. Hij is vooritter van het regionale wijnsyndicaat.

Yves Mengin, 191, Ave de la République, 26270 Loriol. Tel. 04 75 85 60 01

Domaine de Bréseyme

Sinds 1999 heeft Monsieur Gresse zijn domein dat langzaam overgenomen wordt door zijn zoon en dochter. Hij heeft 4 ha Côtes du Rhône wijn en 3 ha Vins des Collines Rhodaniennes in de buurt van Allex. het zijn mooie evenwichtige wijnen. De rode en witte zijn wordt perijpt op traditionele wijze op houten vaten van 228 liter. Op afspraak bent u welkom in Allex.

SCEA Domaine de Bréseyme, Rue des Ramières, 264600 Allex. Tel. 04 75 62 66 67

Domaine Helfenbein

brezeme dromeDe nog jonge Charles Helfenbein is, ook al zou je dat aan zijn naam niet zeggen, ter plaatse geboren en getogen. Sinds 2008 maakt hij kwalitatief zeer goed wijn en valt hij op door het gebruik van bijzondere etiketten. Hij maakt alleen rode wijn.

Charles Helfenbein, Chemin des Archipuits, Quartier les Marais, 26270 Loriol. Tel. 06 64 09 39 86

Domaine Lombard

Het domein draagt de naam van Jean-Marie Lombard die het domein begon in 1981. Sinds 2012 overgenomen door Julie Montagnon, die begonnen is met maken van biologische wijn en een paard gebruikt om zijn terrassen te bewerken. Hij heeft rode en witte wijn die o.a. in houten vaten worden gerijpt. Biologische en biodynamische wijnen.

Domaine Lombard, Quartier Piquet, 26250 Livron. Tel. 04 75 61 64 90

Domaine Pouchoulin

Luc Pouchoulin runt dit wijndomein dat het oudste is van de wijndomeinen van de Brézème. Er wordt wijn verbouwd op 2 ha en hij is tevens producent van honing en lavendel. De werkwijze is traditioneel. Hij maakt zowel rode als witte wijn.

Luc Pouchoulin, Quartier Mouret, 26400 Allex. Tel. 04 75 62 78 00

Chateau de la Rolière

roliere dromeMaurice Marchal heeft 8 ha en produceert twee soorten witte zijn, één soort rosé-wijn en vier soorten rode wijn, een beetje afhankelijk van de opbrengst in het seizoen. Het domein runt hij met zijn 11 (!) kinderen. Dit is één van de grootste domeinen.

Château de le Rolière, 26250 Livron, 04 75 61 60 04

Domaine de Pergaud

Monsieur Texier is gepassioneerd en maakt maar liefst 10 AOCwijnen. Maar hij heeft een speciale band met de Brézème omdat hij met deze wijn is begonnen. Vandaag de dag heeft hij 3,2 ha en maakt AOC wijnen en biologische wijn zowel rood als wit. De druiven worden met de hand geplukt en hij maakt gebruik van biologisch natuurlijke processen.

Eric Texier, Domaine de Pergaud, 26400 Allex, tel. 04 72 54 45 93

Overzicht ligging wijndomeinen

wijn drome

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Vincent Helberg

  Met Google Maps niet te vinden. Maar vraag de weg vanuit Livron naar Fontgrand en vlak daarvoor moet je heel scherp rechtsaf. Daar staat Domaine Lombard aangegeven. Moeite waard om als je in de buurt bent wat doosjes mee naar huis te nemen. Prachtige wijn. Rood nu 2016, “prêt à boire!” Vind ik nog niet, natuurlijk kun je hem drinken, maar laat hem nog een jaar of twee, drie liggen. Wat een potentieel in deze wijn.
  Wit kun je nu heel goed drinken. Zo mooi…
  Maak even een afspraak voor een bezoek, dat wordt zee gewaardeerd.

 2. Vincent Helberg

  In Montpellier vorige week de wijnen van Dom. Lombard geproefd op de BIO-TOP. Ik was bijzonder onder de indruk. Wijn met een grote W!

 3. Pieter van Halsteren

  Dat is nou eens een wijngebied. Ik ben een wijn liefhebber, maar als het om kennis gaat dan kan ik nog zeer veel leren. Leuk is het dan om zo’n stuk tegen te komen!

Geef een reactie