Je bekijkt nu Wolven in de Drôme: Pas op voor de grote ‘boze’ hond!

Wolven in de Drôme: Pas op voor de grote ‘boze’ hond!

Ja je leest het goed, oppassen voor de grote boze hond die de kudde schapen of geiten beschermd tegen aanvallen van buitenaf en op dit moment vooral tegen de wolven. Deze hond, in het Frans ‘patou’, de Pyrenese berghond,  genoemd is op het eerste gezicht een goedaardige lobbes, maar als hij aan het  werk is, dan kan je maar beter uit de buurt blijven.

Er zijn sinds een aantal jaar wolven in de Drôme. Het worden er steeds meer en ze vallen steeds vaker kuddes schapen en geiten aan. De boeren proberen op allerlei manieren hun dieren te beschermen, maar omdat de wolf een beschermde diersoort is, is dat niet makkelijk.  Een ‘patou’ bij de kudde plaatsen is één van de oplossingen. Veruit de meeste boeren en herders keizen hiervoor omdat de verzekering alleen uitbetaald tegen aanvallen van de wolf als de kudde beschermd is door een ‘Patou’. Dus vaak heeft een boer een ‘patou’ tegen wil en dank, want hij is vervolgens wel verantwoordelijk als iemand wordt aangevallen door zijn ‘patou’. Kortom een ‘casse tête’, heel gepuzzel, voor de boer.

Onlangs gesignaleerde groep wolven

Pas echter op als je wandelt en langs een kudde moet lopen. Blijf zo ver mogelijk weg bij een schaap of een geit zodat je de patou niet uitnodigt om te reageren en aan te vallen. Een aantal uitgezette wandelingen zijn inmiddels niet meer toegankelijk. Omdat men alleen de beschrijvingen bij de bureaus Office de Toursime heeft weggehaald en het gebied niet omheind heeft, kan het zijn dat je per ongeluk toch wandelt in de buurt van een kudde. Vraag bij twijfel altijd even bij een Office de Tourisme na of de wandeling veilig is.

bron:Pixabay,Patou

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Gerda

  Het is niet mogelijk voor iedere Patou te spreken, maar degene die wij zien en tegenkomen richten zich op de kudde en waarschuwen uit de buurt te blijven van hun schapen. Patou is eigengereide en zelfstandige hond. De patou’s die onze pachtboer bij de kudde heeft nemen wel eens een uurtje vrij, springen ovrr de elektrische draad en komen nederig kwispelend zeuren om lekkers. Ze negeren ons boze hondje van 3 kg. compleet. Ze lieten zich niet terugjagen naar de kudde. Toen ouderwets steen in hun richting gegooid (niet naar hen!). Dat begrepen ze.
  Wandel ook met een stok en de eigen hond goed onder appèl of aan de lijn.

 2. Sabine

  Hoi Ada, De eerste tip die ik je kan geven is, doe alleen wandelingen die door officiële instanties zijn uitgezet zoals het Department en het Office de Toursime. Het is heel aanlokklijk om iets op te zoeken op bijvoorbeld wikilocs etc. maar dat zijn wandelingen van particulieren. Iedereen kan daar op publiceren met alle gevolgen van dien. Vervolgens kan je altijd even nagvraag doen bij het lokale Office de Tourisme van de wandeling die je wilt doen of je op een wandeling kuddes met ‘patou’s’ tegenkomt. Die weten dat vaak wel. Het is wel zo dat kuddes regelmatig verplaatst worden, dus het is niet altijd te voorspellen waar ze zijn. Je moet er in ieer geval heel goed voor zorgen dat je hond er uit de buurt blijft en jullie ook om te voorkomen dat je wordt aangevallen.Maar dat heb je al begrepen zo als ik lees in je berichtje. Pas ook op dat veel gebieden beschermd natuurgebied zijn en dat de hond dus aangelijnd moet zijn. Een bekeuring kan flink oplopen. Kortom wandelen met een hond is niet eenvoudig. Het blijft voor iedereen zoeken naar de juiste balans tussen de mens (en zijn dier) en de natuur. Een hele fijne vakantie!

 3. Ada

  Eind augustus gaan we weer naar de Drome, Menglon, en hopen net als 5 jaar geleden weer veel mooie wandelingen te maken. Wij hebben zelf ook een hond bij ons en hebben toen al ervaren dat in de buurt komen van deze Patou’s oppassen geblazen is. Zijn er tips voor wandelingen te vinden waar de kans klein is dat je deze patou’s tegenkomt?

Geef een reactie