Je bekijkt nu De Valleienroute, Die naar Aoute-sur-Sye (Auto, fiets)

De Valleienroute, Die naar Aoute-sur-Sye (Auto, fiets)

Mooie route van 80 km vanaf Die naar Aouste-sur-Sye. Zowel met de auto of de fiets, maar pas op het is geen rondrit. Het is 35km extra om terug te rijden naar Die over de D93. Deze weg kan best druk zijn, dus minder fijn voor de fietser. Hartelijk dank aan Jacqueline Beijlen van Mas Dea Agusta in Die, die de route heeft uitgeschreven.


Print Friendly, PDF & Email

 

Routebeschrijving:

Start bij de meest westelijke rotonde van Die op de D 93, ga hier naar rechts in de richting van Marignac. Bij de volgende T-splitsing links, (Marignac = de D 543) en daarna rechts, richting Marignac, nu de D 543a.
Deze lange weg leidt u door een prachtige vallei, met velden vol aromatische en medische kruiden. Via het gehucht Le Moulin en de Col de Marignac komt u uit bij het dorp St.Julien-en-Quint. Na de col heet het de vallei van de Quint. Hier aangekomen gaat u links de D 129 op, naar St.Croix. Aan uw linkerhand stroomt het riviertje de Sure. En aan deze weg vindt u ook l’Ame des Simples, een kruidenkwekerij van 2 dames. Aan het eind van de weg bereikt u weer de D 93.
Ga rechts, tot aan Pontaix (1). Vlak voor dit dorp, tussen de beide bruggen aan uw rechterhand, is er links een kleine weg, de D 157 in de richting van Barsac, Aurel en Espenel. U rijdt in de vallei van de Drôme. Uiteindelijk komt u bij een T-splitsing, waar u rechts de D 157 neemt. Voor het dorp Espenel gaat u rechts de Drôme over en dan links de D 93 weer op, naar Saillans (2). U passeert dit dorp.
Vlak voor de rotonde kunt u naar links, richting St. Sauveur-en-Diois en meteen erna richting Aubenasson.( D 164b). Deze weg leidt u naar Le Clastre ( links daarvan ligt het dorpje Piegros-le-Clastre (3).
U vervolgt de weg en bij de rotonde steekt u de D 93 over naar Mirabel-et-Blacons (4). U gaat over de Drome, het spoor en dan bij een rotonde naar links. Bijna aan het eind van het dorp neemt u rechts de D 70, richting Beaufort-sur-Gervanne.
U rijdt nu in de vallei van het riviertje de Gervanne (5). U komt aan bij Beaufort-sur-Gervanne (6), pas aan het eind van het dorp ziet u een afslag naar links ziet, de D 732 naar Gigors(7).
Blijf dit wegnummer volgen tot u via het dorpje Cobonne (8) uiteindelijk in Aouste-sur-Sye (9) aankomt.
Ongeveer bij Gigors ontspringt het riviertje de Sye, u rijdt dus door de vallei van de Sye. U kunt nog een uitstapje maken naar Crest (10).

1. Pontaix is een schilderachtig dorp op een strategisch punt.. Vandaar dat er een kasteel werd gebouwd, het kasteel van Perrachon. De donjon, de slottoren dateert van de 12e eeuw, er staan nu nog slechts 2 resten van muren overeind. Er is een geheime 😉 waterval die niet aangegeven staat. U kunt in dit artikel lezen hoe je bij de waterval komt. Heel mooi is de kerk, een kapel uit de 15e eeuw en geklasseerd als monument. Het altaar is uit de 17e eeuw, de fresco’s op de muren uit de 15e eeuw. Bijzonder zijn ook de zijkapellen die over de rivier hangen. Als u vanaf het kerkje het dorp ingaat ziet u een pittoreske weg, waar van sommige huizen alleen de voorgevel nog overeind staat. Veel arcadebogen, gedateerde bovendorpels en ramen à meneaux, dus met stenen tussenstijl. De muren van de huizen aan de kant van de Drôme waren tegelijkertijd een verdedigingswerk.

2. Saillans is een historisch dorp met oude straatjes, overwelfde gangen en fonteinen. Er zijn Romeinse gevelversieringen van marmer, mijlstenen in kerk en gemeentehuis. De 12e eeuwse kerk St Geraud is bijzonder en staat op de monumentenlijst. ( de oorspronkelijk kerk stond daar al in de 3e, 4e eeuw). Er is een schip met 4 verlengde bogen en 3 apsis, in een pijler zijn 7 fragmenten te zien van Karolinger vlechtwerk.
Het dorp bloeide met name van de 17e tot 19e eeuw, vanwege de zijdeteelt. Bij de rotonde staat het zijdemuseum. U kunt hier in een zaal de ontwikkeling van de zijderups zien, in een volgende zaal o.a. de geschiedenis van de zijdeteelt en de rondleiding eindigt in het winkeltje.

3.Piegros-le-Clastre: mooi uitzichtpunt vanaf de parkeerplaats ter hoogte van de camping. In dit dorp een leuke bistro La Solaure.

4. Mirabel-et-Blacons is een samensmelting van 2 dorpen. Mirabel is een “village perché”, een hoger gelegen, middeleeuws dorp, er moeten resten van 3 torens en een donjon (= slottoren) zijn, maar dat is moeilijk te vinden. Vanwege een vroeger belastingsysteem werden daken van niet bewoonde huizen gesloopt. Het is tegenwoordig “méli-mélo”, half ruïne en half gerestaureerd. De protestantse kerk is van 1858 en heet nu Maison de Mirabel. Vanaf Mirabel heeft u een prachtig uitzicht over de vallei van de Drôme, de vallei van de Gervanne, de Trois Becs, Roche-Colcombe en de Vercors. Blacons is het nieuwere gedeelte. Begin 19e eeuw werd er een papierfabriek gevestigd, waar 300 mensen werkten.

5.Gervanne:Deze vallei is een van de toegangspoorten van het Natuurpark de Vercors, land van contrasten, met hoge kliffen en diepe bergengten tot aan de vreedzame hellingen van Peylong. Het water van het 30 km lange riviertje werd gebruikt voor industrie (papierfabricage, molens en twijnerijen).

6.Beaufort-sur-Gervanne: Beaufort= beau fort, mooi fort. Het is een “ village perché”, een hoger gelegen, middeleeuwse burcht. Eind 14e eeuw ontstond er aan de voet van het kasteel een dorp. De ringmuur is bewaard gebleven, net als het fundament van de slottoren en veel overdekte steegjes. Een deel van de vestingmuren met 3 torens staat er nog, net als een groot deel van de donjon. Er is een prachtige “belvedère”, een uitzichtpunt. Door godsdienstoorlogen is er veel verwoest en door de pest in 1586 verloor Beaufort haar pracht van toen. In het hart van de burcht, waar de oude en nieuwe stad samenkomen, zijn mooie oude huizen te zien, met dorpels boven de deuren die gedateerd zijn en een accolade vormen. De kerk heeft een dubbele klokkentoren en is in de 17e eeuw gebouwd op de plek van een Romaanse kerk. Er is een mooie zonnewijzer te zien.

7.Gigors: is in de lente heel bijzonder vanwege de miljoenen gele bloemen. In juni zijn er vele orchideeën te bewonderen ( beschermd!!). Op het plateau van Savel zijn restanten van een 12e eeuws kasteel te vinden. Op de weg van Gigors naar Lozeron kunt u Saniflore, het Domaine des Aromes, bezoeken waar men o.a. kruiden kweekt waar kruidenthee,biologische cosmetica en essentiële oliën van worden gemaakt. De botanische tuin heeft 550 soorten aromatische en medicinale planten. Demonstratiezaal en ontdekkingsruimte. U heeft er ook een panoramisch uitzicht op de Trois Becs. Gratis entree van 14- 19 uur.

8.Cobonne: Dorpje op een bergkam ( village perché) , verborgen in de vallei van de Sye. Het dorp werd versterkt in de 14e eeuw rondom de kerk St. Pierre: de muur van de kerk werd gedeeltelijk vestingmuur, het dwarsschip en de apsiskapel maakten plaats. Deze kerk, daterend van de 12e eeuw, domineert 2 valleien,die van de Sye en de Chantemerie. Opmerkelijk is de zware klokkentoren en het ontbreken van ramen in de noordelijke muur ( vanwege de wind)
Bezoek in Cobonne de distilleerderij van lavendel : La Ferme de Baume Rousse.

9. Aouste-sur-Sye is afgeleid van de godin Augusta. Vanwege de ligging aan de rivier en het vlakke landschap was Aouste al vroeg welvarend. Er zijn echter weinig restanten van vroeger, want in de eerste 1000 jaar waren er veel invasies ( Normandiers, Hongaren etc), later veel bezettingen. Marseille en Lyon hebben naam als lichtsteden, Aouste had 6 jaar eerder, in 1894, al elektriciteit.

10:Crest heeft een magnifique middeleeuwse donjon, met haar 52 meter de hoogste van Frankrijk.

U kunt de route downloaden voor GPS via ‘Telechargement GPS’ hieronder op het kaartje.

 

Geef een reactie