Je bekijkt nu Maison de la Céramique, Dieulefit
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maison de la Céramique, Dieulefit

Onlangs bezocht ik het Maison de le Céramique en ik was onder de indruk van de dynamiek die het uitstraalde. Er zijn een museum, wisselende exposities, workshops, officieel erkende opleidingen, een boetiek, kortom bijna te veel om op te noemen. Regelmatig was ik er langs gereden en elke keer dacht ik, dat moet ik toch eens bezoeken, maar op één of andere manier trok het me niet. En onterecht bleek toen ik op uitnodiging een bezoekje bracht.

Het museum

Op de eerste verdieping vind je het museum. Hier wordt het proces van pottenbakken laten zien en waarvoor de potten etc. werden gebruikt. Aan de hand van de onderwerpen koken, bewaren, eten word je door het museum geleid en dat is leuk. Je ziet de potten uit verschillende periodes en ziet daardoor goed de ontwikkeling die de potten hebben doorgemaakt met uitleg waarom. Alles staat uitgelegd in het Frans, maar bij de ingang krijg je een Engelse uitleg mee. Het museum is niet heel erg groot, net leuk als het buiten mooi weer is  en je daar ook van wilt profiteren.

Exposities

Elke twee maanden is er een nieuwe expositie. Dit keer was het een selectie van een aantal mooie keramische kunstvoorwerpen uit twee privé-collecties. Erg mooie stukken, zie foto’s.

Opleidingscentrum

Het Maison de la Céramique is één van de twee plaatsen waar men opgeleid kan worden tot pottenbakker. Het is een MBO-studie met een officieel erkend diploma. Zeker de helft van de opgeleide pottenbakkers blijft in de regio werkzaam, hetgeen best bijzonder is. Men heeft mij wel eens verteld, dat creatievelingen en kunstenaars zich erg fijn voelen rond Dieulefit, dat geldt ook voor andere kunstvormen als beeldhouwen en fotograferen.

Workshops

Het is mogelijk om workshops te volgen. Dat kan alleen een paar uur zijn of een hele week. Op de website vind je het overzicht van aangeboden workshops en cursussen.

Open van 1 april tot 31 décember.

Van 16 juni tot 31 augustus elke dag van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur

De andere periodes van woensdag tot zondag en feestdagen van 14.00 uur tot 18.00 uur

Kosten 4 euro per volwassene voor het museum en de expositie, 2 euro voor kinderen (prijzen 2017)

http://www.lamaisondelaceramique.fr

 

 

Geef een reactie