Je bekijkt nu Le Picodon, voor wie van geitenkaas houdt

Le Picodon, voor wie van geitenkaas houdt

picodon DromeAls je van geitenkaas houdt dan moet je de Picodon geproefd hebben. Iedere regio in Frankrijk heeft zijn eigen kaassoort. In de Drôme (en ook de Ardèche) is dat de Picodon. ‘Pico’ betekent in het dialect ‘qui pique’= die sterk is (van smaak) en ‘Pico’ betekent ook klein. Met die sterke smaak valt het wel mee want er zijn meerdere rijpingsstadia naar gelang je smaak. Verder is de Picodon een AOP = Appellation d’Origine Protégé oftewel een beschermde en door de staat erkende lokale kaas. De eerste Picodon kaas werd in de Drôme gemaakt in het piepkleine dorpje ‘Les Tonils’.

Er zijn verschillende feesten rond de Picodon waaronder het derde weekend in juli in Saoû en in augustus in Dieulefit. Meer info bij het Office de Tourisme.

Geitenboeren

Vaak staan de geitenboeren met hun eigen kaasjes op de markt. Ze zijn doen dan echt alles zelf. Ze houden de geiten, verbouwen het land voor het voer, melken de geiten en maken zelf de kaasjes, die ze vervolgens op de markt te koop aanbieden. Het leuke is dat je veel jonge geitenboeren ziet, die ondanks het zware werk ervoor gekozen hebben om op het platteland te gaan wonen met hun gezin.
De standjes van deze boeren zien er vaak eenvoudig uit, maar de kaasjes zijn meestal erg lekker.

chevres dromePas op voor de ‘methode Dieulefit‘ want dan is de kaas door een speciaal procedee extra lang gerijpt en is hij zeer sterk van smaak.

De Foujou moet je ook voorzichtig proeven want dat is een mengsel van restjes kaas en kan, naast dat het er vaak heel vreemd uit ziet, zeer sterk smaken.

Ook verse kaas (Faiselle) is te verkrijgen, lekker als hapje bij een wijntje met knoflook, kruiden en ui of als toetje met suiker of lekker huisgemaakte confiture

picodon dromePicodon is een AOC, en dus een merknaam geworden. De kaasjes moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om dit keurmerk te mogen dragen.

Er zijn kaasboeren waar je een kijkje kan nemen. Vraag er naar bij het office du tourisme. Hieronder drie adressen:

La chèvre qui Saoûrit bij Saoû aan de noordkant van het dorp langs de D538 in de richting van Crest. U bent elke dag welkom vanaf 18.00 uur om te kijken naar het melken van de geiten. dinsdag op de markt in Crest en zaterdag in Saoû

Amandine Duc in Mornans, In het hoogseizoen op maandagochtend. Meer info bij het Office de Tourisme in Bourdeaux of Saoû. Donderdag op de markt in Bourdeaux.

Ferme le Pracoutel in Vesc. In juli en augustus elke ochtend van 9.00 tot 12.00 uur . Daarbuiten op afspraak, maar ze zijn wel elke dag open voor de verkoop van kaas. De boerderij bevindt zich aan de zuid-west kant van Vesc buiten het dorp op het weggetje de D330 van Vesc naar La Paillette.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Lian

  Bonjour Sabine,
  Fete du Picodon zaterdag 18 en zondag 19 juli 2015 in Saou.
  Veel plezier en succes met je leuke site!
  Groetjes Lian

 2. Sabine

  Beste Cor,

  Dank voor je compliment!

  Je kan de Picodon eten met een stukje stokbrood en een lekker glaasje wijn:-) dus inderdaad zo vanaf de markt. Verder zijn ze heerlijk in een salade. Je kan ze dan ook even laten smelten/grillen op een stukje brood of stokbrood in de oven. Je hoeft ze dus niet specifiek eerst te bakken of te smelten. Maar je kan de kaas natuurlijk wel verwerken in recepten.

  Wel is het goed om te weten dat het hier om rauwe melk kaas gaat, dus vrouwen die in verwachting zijn kunnen de Picodon beter even vermijden.

  Groetjes en fijne vakantie in Die komende juni, Sabine

 3. Cor

  Hoi Sabine,
  ten eerste hele leuke site!!
  We zijn in juni in Die voor een paar weken en je weetjes zijn zeer welkom.
  Nu mijn vraag: hoe gebruik en/of eet je de picodon kaasjes? bakken of smelten of zo vanaf de markt?
  met vriendelijke groet Cor

Geef een reactie