Je bekijkt nu Burlende herten ‘brame du cerf’, plateau d’Ambel, Vercors

Burlende herten ‘brame du cerf’, plateau d’Ambel, Vercors

Het kijken en luisteren naar de Brame du Cerf stond al zo lang op mijn lijstje en van de week hebben we het eindelijk gedaan. Een echte aanrader voor wie hier in de herfst is.

Van 15 september tot 15 oktober kan men op het plateau d’Ambel komen kijken en luisteren naar de burlende herten die de vrouwtjes proberen te versieren. Ze burlen meestal vanaf de ondergaande zon en zo stonden we om 18.00 uur boven op een heuvel bij een uitkijkpost te wachten tot de zon onder ging. Hij was nog niet weg of het feest begon. De vrouwtjes kwamen het bos uit en de mannetjes begonnen een soort van schorre schreeuwen te geven die echoden door de bergen. Een bijzondere ervaring.

Om er te komen ga je naar de vanaf de de Col de la Bataille richting de refuge de Gardiol. Als bij de refuge bent rij je nog even verder (circa 2 km) en dan kom je bij een parkeerplaats). Van daar kan je naar twee uitkijkpunten; observatoire de la Palissade en observatoire du Serrou. (even een paar meter langs de weg doorlopen totdat je het eerste paaltje ziet) Wij zijn op aanraden van de Ecogarde (boswachter) bij de laatste geweest, want daar zou je een groter gebied zien.

De boswachter was zelf ook aanwezig met een grote verrekijker waardoor je de herten erg goed kon zien. Met het blote oog zag je ze wel, maar waren ze, voor ons deze keer, ver weg.

We zijn ongeveer 1,5 uur gebleven en hebben 5 vrouwtjes en 1 mannetje gezien, maar meer mannetjes horen burlen. Zorg als je gaat dat je warme kleding mee hebt, want de temperatuur daalt snel als de zon weg is. Je zit op ongeveer 1200m hoogte. Op het kaartje hieronder is de weg in het bruin aangegeven. Het gele gebied is het stiltegebied voor de herten en je ziet links in het geel twee driehoekjes die de uitkijkposten weergeven.

Geef een reactie