Nyons, met één voet in de Provence

Nyons DrômeNyons is een gezellig dorp en voor mij het hart van de Drôme Povençale. Ik kan geen genoeg krijgen van de grote wekelijkse Provençaalse markt op de donderdagochtend ( en van 15 mei tot 15 september ook op zondagochtend). Leuke snuisterijen, heerlijke lokale producten en dan ook nog gezellige terrassen en straatmuziek. Dan wil je daar toch naar toe?

Daarnaast is er ook veel te zien in Nyons het centrum van de olijfboomgaarden.

De olijfolie-industrie

In het Musée des Oliviers vind je de geschiedenis en alle informatie over het verbouwen van olijven en het maken van olijfolie. (Espace Vignolis – Coopérative du Nyonsais, Place Olivier de Serres, 26110 NYONS)

moulin nyons dromeOok Les Vieux Moulins et savonnerie is een aanrader. Dit familie erfgoed is verspreid over een oppervlakte van 350 m². je vindt hier 2 olijfmolens uit de 18e en de 19e eeuw, een zeepmakerij uit de 18e eeuw (vandaag de dag uniek in Frankrijk) en tevens een keuken van vroeger uit de Haute-Provence. (4, promenade de la Digue, 26110 NYONS)

Wil je een bijzondere werkplaats zien bezoek dan de mattenweverij ‘La Scourtinerie‘. Vroeger werden de scourtins, scourtinerie Nyons Dromematten van kokosvezel, voor de traditionele persing van olijfolie gebruikt., sinds 1956 is de produktie aangepast om ook onderzetters en provençaalse tapijten te weven. De weverij wordt nog steeds door dezelfde familie gerund. (36, rue de la Maladrerie, 26110 NYONS)

De lavendeldistilleerderij

lavendel DromeDe distilleerderij Bleu Provence houdt  sinds 1939 de traditie van het distilleren van lavendel en aromatische planten in ere. In de winkel vind je essentiele olieen , 100% natuurlijk en het assortiment “Calaya welzijn” 100% “made in Provence”.
Rondleiding met gids aan de distilleerderij van April tot September: van maandag tot vrijdag om 11 uur en om 15 uur. In Juli en Augustus: om 11 uur, 15 uur en om 17uur (op donderdag om 17 uur in het Engels). (58, promenade de la Digu,26110 NYONS)

Het oude centrum van Nyons is ook de moeite waard. Bij de VVV is een rondleiding te krijgen. Meer info over Nyons op het Nederlandstalige gedeelte van de website van de VVV. Klik hier