Je bekijkt nu Uit eten tips & tricks (1)

Uit eten tips & tricks (1)

Als je in Frankrijk uit eten gaat dan zijn een paar dingen anders dan in Nederland. Hieronder een aantal tips naar aanleiding van mijn eigen ervaringen, ter lering en vermaak.

restaurant DromeOh help de openingstijden
De keuken van de meeste restaurants is over het algemeen open van 12.00 uur tot 13.30 uur en van 19.30 uur tot 21.00 uur (met name de tijden voor de avond kunnen variëren per restaurant). Voor de lunch is het goed om te weten dat de keuken na 13.30 uur dicht is. Er zitten dan nog wel mensen op het terras of in het restaurant te eten, maar er worden geen nieuwe klanten toe gelaten. Kijk dus niet raar op als je om 13.45 uur op een vol terras geweigerd wordt. Sluit de keuken ’s middags niet dan wordt dat vaak aangegeven met ‘service continu’.

Geweigerd terwijl niet alle tafels bezet zijn

Het kan gebeuren dat je wordt geweigerd als niet alle tafels bezet zijn. Natuurlijk kan het zijn dat de tafels gereserveerd zijn, maar het kan vooral gebeuren bij een restaurant met terras. Namelijk de organisatie van een restaurant is gebaseerd op een bepaald aantal couverts. Dan maakt een restaurant de keuze om of binnen of buiten te serveren. Het kan dus zijn dat het restaurant binnen leeg is, maar het terras vol. Het krijgt dan dan de tafel binnen niet aangeboden. Ook kan het zijn dat de helft van de gasten binnen zit en deandere helft buiten. Dan zijn er dus zeker tafels vrij en maakt het het nog moeilijker. Maar neem van mij aan de meeste restaurants zullen proberen zoveel mogelijk gasten te ontvangen, dus als ze ‘nee’ zeggen, dan kunnen ze het echt niet aan en is het niets persoonlijks (ok uitzonderingen daargelaten).

Een drankje op een terras van een restaurant is niet altijd mogelijk
Een restaurant heeft alleen een vergunning om drankjes te schenken als er iets te eten bij wordt aangeboden. Het kan dus zijn dat u bij een vrijwel leeg terras geweigerd wordt indien u alleen iets wilt drinken. Dit is best verwarrend want als een restaurant een tapvergunning heeft, dan mogen restaurant Dromeze wel weer alleen drankjes serveren. Dan kan het wel eens gebeuren dat om 12.00 uur de vrijgekomen tafeltjes op een terras worden gedekt met bestek om de tafels te reserveren voor gasten die een hapje willen eten. Het lijkt me verschrikkelijk om in de zomer elke dag weer je tafeltjes te moeten ‘redden’ zodat er gasten kunnen eten. Ik heb dat weleens aan zitten kijken op een ochtend. De stress die dat met zich meebrengt, want natuurlijk gaan wij, de toerist, gewoon aan zo’n gedekt tafeltje zitten als we alleen wat willen drinken, weten wij veel. U bent dus gewaarschuwd!

Wordt vervolgd

Geef een reactie