Valence, kanaaltjesroute (wandeling)

Jacqueline Beijlen heeft met veel enthousiaste de kanaaltjeswandeling in Valence vertaald. Een kleine stadswandeling van 2 uur.

Print Friendly, PDF & Email

Met de Vercors als een immens waterkasteel profiteert Valence van de talrijke bronnen die opwellen in de helling waarop de stad is gebouwd. Dwars door een deel van de stad vervolgt dit frisse en pure water zijn loop naar de Rhône via een complex netwerk van 17 km aan kanalen.
Vanaf de Romeinse tijd werden deze bronnen gebruikt voor de landbouw, publieke baden en wasplaatsen en veel later als energiebron voor de molens, zagerijen en andere spinnerijen. Te vaak gebruikt naar de smaak van iedereen en beoordeeld als ongezond, zou dit erfgoed bijna verdwijnen. In 1996 werd de rehabilitatie van de kanalen gelanceerd, met een parcours voor wandelaars. Wilgen,vlierbomen en wateririssen vergezellen kikkers en eenden, forellen en stekelbaarsjes. Een andere manier om Valence te ontdekken.

Parkeren
De parkeergarage van winkelcentrum Victor Hugo. Als u daar uitloopt is er links, schuin aan de overkant, een schitterend eetcafé, genaamd Victor Hugo. Een aanrader. Aan de achterkant gaat u naar de start van de wandelroute. Loop richting station. Er is tunnel onder het spoor door ( rechts van het gebouw, bij de bussen). Ga van hieruit naar de parkeerplaats Place Chamfort.
2. Met uw navigator kunt u ook Parking Chamfort intoetsen.

Wandeling
(Her en der staan blauwe borden om de route aan te geven, maar niet consequent)
Vanaf het station komt u aan op de Rue du Clos Gaillard. Die gaat u links in en even later heeft u links de parkeerplaats Place Chamfort. Die helemaal inlopen tot aan het eind, dan komt u bij het “Canal des Moulins”(2).

U gaat nu naar rechts en u blijft een heel eind langs het kanaal lopen. U kruist daarbij een paar maal een weg. Uw pad loopt uiteindelijk dood, maar het is echt de moeite om even tot het eind te lopen, want het Canal du Thon gaat onder Canal des Moulins door. Als u terugloopt, de eerste rechts (= Rue Montgolfier) en dan meteen weer rechts. Loop door tot de kruising Rue du Thon, daar links.

Ga dus naar links en daarna naar rechts en neem de Chemin de Robinson om bij de Fédération de Pêche uit te komen. ( Dit is ook een heel lang stuk, de Féderation de Peche ligt uiteindelijk recht voor u. Aan de rechterkant van de Chemin de Robinson is nog een kanaaltje met diverse bronnen, soms wel zichtbaar/hoorbaar en soms niet.) Geniet aan het eind even van het mooie bassin rechts.

Ga bij dit bassin van de “Fontaine des Malcontents”(3) hier rechts en neem de weg naar Laprat (4).
3.De Fontaine des Malcontents voedt de kanalen van de Malcontents en van de Petite Marquise. Let op de planten die op de galets ( ronde keitjes) groeien,de watermossen en draden van bruin- groene algen. In de holle stengel van de waterselderij legt de agrion ( een soort libelle) haar eitjes.

Het “Canal des Malcontents” heeft dubbele sluisdeuren en overblijfselen van een wasplaats..
4.Let bij de vochtige zone van Laprat op de kleine bron. De zand beweegt door de uitgang van het water. Ontdek op het paneel welk traject het water aflegt van de Vercors naar de Rhone, en, onder de grote wilg,het insectenhotel. Aan de rand van deze vochtige zone worden de familietuinen door het kanaal van de Petite Marquise bevloeid.

Aan het eind van de weg Laprat gaat u rechts.Volg het “Canal des Malcontents Sud” totdat u even verder rechts de Rue Condorcet ( 5) inslaat. Ga bij de blauwe paal links door het parkje over de “Petite Marquise”. Rechtdoor naar het kanaaltje de “Grande Marquise” (7). En dan links het kanaal volgen tot Rue Chateauvert ( = een parkje) (6). Hier rechts. Bij de bloemenzaak ziet u weer een blauwe paal, daar gaat u naar links, het “Canal des Malcontents Nord”. Onderweg komt u sluisdeuren, aftakkingen , restanten van een wasplaats en een systeem van dubbele sluisdeuren tegen.

6..Het park Châteuvert wordt aan het oosten afgebakend door het kanaal van Cressionnière, dichtbij de bronnen die een beschermde vochtige zone afboorden. Dit kanaal voorzag vroeger oude landerijen in Cresson, soms nog te zien aan de kanalen. Op het kanaal van “Grande Marquise” ter hoogte van het petanqueveld, ziet u een mooie kleine brug over het kanaal. Hier ook de Bron Robinson.

7.Bij de “Grande Marquise” ziet u in het water garnaaltjes, waterslakken en larven.

8. Neem nu de 2de straat links om langs het “Canal des Malcontents Nord” te lopen tot aan de straat Rue Paul Bert.

Ga nu rechtsaf in de richting van het station. Bij de Rue du Clos Gaillard kunt u onder het spoor door, terug naar het startpunt, of hier rechts naar Place Chamfort.