Rondje St.-Léger-du-Ventoux, Brantes (wandeling)

Mooie wandeling aan de noordkant van de Mont-Ventoux. De wandeling loopt aan de overkant en dus heb je steeds zicht op de beboste helling van de Ventoux. Wellicht warm in de zomer, maar in oktober prima te doen en we waren zelfs blij met de zon, waardoor we in T-shirt konden lopen.

De twee kleine dorpjes zijn idyllisch en leuk om even doorheen te lopen. In Brantes zijn twee restaurantjes en terrasjes.

Lengte 14,26 km – duur 5.15 uur – hoogteverschil 414m (van 393 m naar 698m) – niveau gemiddeld, IGN-kaart 3140ET

Parkeren kan langs de weg D40 aan het begin van het dorpje Saint-Léger-du-Ventoux. Zijn de tiental plaatsen bezet dan kan je even verderop parkeren vlak na de brug rechts.

D/A vanaf de parkeerplek loop je langs de D40 in zuidoostelijke richting naar Saint-Léger-du-Ventoux. Steek over bij het zebrapad. Ga links omhoog om het dorpje te bezoeken. Door het dorpje loop je verder in zuidoostelijke richting en komt weer uit op de D40. Je volgt de weg ongeveer 200m richting de begraafplaats.

Je volgt de markering van de GR91

1/ Neem de weg naar links langs de begraafplaats. Eerst loop de weg geleidelijk omhoog en daarna wordt hij steiler. Na 1km passeer je de Col de Chaussène (679m)

2/ Je gaat naar rechts en na 150m weer rechts in de richting van Col de Fontaube (655m)

3/ Op de col de Fontaube steek je de weg over en neem je het pad aan de overkant richting Brantes.

4/ Je steekt de D41 over en neemt de GR aan de overkant. Je loopt nu door tot het dorpje Brantes. Je komt langs de mooie boerderij La Christole.

Markering GR91

5/ Je gaat het dorp binnen door de Hoge Poort (Porte Haute) en kunt nu de vele kleine steegjes verkennen, de ruïnes van een middeleeuws kasteel , de kerk Saint-Sidoine en een kapelletje. Vervolgens loopt je naar beneden richting de begraafplaats (wij hebben hier even naar de weg gevraagd) (cimetière in het Frans;)). En nog verder door naar de rivier de Toulourenc.

6/ Je loopt naar rechts langs de begraafplaats naar de D40. Je steekt hem over en gaat het pad in dat naar de oude stenen brug ‘Pont Romain’ loopt.

Richting het noordwesten lopen tot de D164TER. Hier naar links en doorlopen tot de volgende kruising.

7/ Neem de weg naar rechts (west) en na ongeveer 100M de weg schuin naar links en doorlopen richting zuidwest.

8/ Blijf rechts de GR91 volgen richting een verlaten gehuchtjes La Barbettes en vervolgens Vaisses

Je verlaat de GR91

9/ Naar rechts richting noordwest. Neem in een bocht het paadje en loop tot de Chapelle Saint-Basile.

10/ Neem de D40 in noordwestelijke richting, ongeveer 1,5KM (niet zo prettig, pas op het verkeer!) Je loopt tot de brug over de Toulerenc.

Markering GR91

11/ Neem NIET de brug maar loop rechtdoor een klein weggetje in tot een bruggetje. Je neemt het bruggetje en loopt omhoog naar de D40 en de parkeerplaatsen. A/D

Ligging Saint-Léger-du-Ventoux