Poët-Laval en Gerard Reve

Poet-Laval DromeNet als Mirmande en Montbrun-Les-Bains heeft Poët-Laval de titel: Une des plus beaux villages de France oftewel één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het is inderdaad een mooi middeleeuws dorp dat tegen een heuvel lijkt aangeplakt. Poët-Laval bestaat uit twee gedeeltes. Het middeleeuws gedeelte ligt aan de bergkant van de doorgaande weg.

Middeleeuws gedeelte

In de 12e eeuw was het een hoofdkwartier van de ridders van de hospitaalorde van St. Jean van Jeruzalem. Tegenwoordig is het hoofdgebouw een hotel-restaurant met (naar horen zeggen) een museum dromegoede tafel. Het is een prachitg dorpje met kleine straatjes en trappetjes en mooie beplanting. De mairie (het stadhuis) heeft vroeger ook dienstgedaan als kerk. Doordat de protestantse kerk tijdens de godsdienstoorlog (rond 1685) ook dienst deed als mairie kon de bevolking voorkomen dat de kerk vernietigd werd.

Er bestond een tweede kerk in het dorp waar nu het protestants museum in is gevestigd. Dit zelfde gebouw was in de 12e eeuw het huis van een hospitaalridder. Het museum is open:

museum protestantisme3 april 2021 tot 1 november 2021 van 15.00 uur tot 18.30 uur van april tot juni en in september en oktober
van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 15.00 uur tot 18.30 uur in juli en augustus
gesloten op zondag- en maandagochtend
Tarief: Volwassene: 3,50 euro. Gratis tot 18 jaar

Gerard Reve

Aan de andere kant van de weg langs de rivier de Jabron ligt de wijk Poët Gougne waar Gerard Reve heeft gewoond in La Grâce, een huis midden in het dorp aan de oude D540. Het huis is niet al te moeilijk te vinden (even ter plaatse rondvragen). De buurvrouw van Gerard Reve woont nog altijd in het dorp. Hier kun je een artikel lezen over de tijd van Gerard Reve in Poët-Laval. In één van zijn boeken verwijst hij naar de markt in D. (= Dieulefit).

Ligging Poët-Laval