Les Crevasses (kloof) van Chantemerle-les-Grignan, Wandeling

 

Deze wandeling stond al een tijdje op mijn lijstje. Ooit had ik hem gevonden op internet en de wandeling intrigeerde mij. En niet voor niks zou blijken. Je verwacht in dit landschap geen kloof, dus de verrassing is des te groter. Een mooie route boven langs de kloof of door de kloof (naar keuze). Als je boven langs de kloof loopt word je ook nog getrakteerd op prachtige vergezichten. Wij liepen de wandeling begin september, maar loop je hem eind juni of juli dan staan de lavendelvelden in bloei.

Wij kozen voor de route boven langs de kloof en via het bos weer terug. Evengoed heb je dan prachtig zicht op en in de kloof en vooral dus een erg mooi uitzicht over de omgeving. Pas op met kinderen ivm met de stijle  afgonden. Hieronder de beschrijving van de route bovenlangs.

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Zwaarte: gemiddeld (door de kloof is beduidend zwaarder, zie onder het kopje: belangrijk!)

Afstand: 6km

Duur: 2,5 uur

Hoogteverschil: 200m

Carte : IGN 3039ET

Parkeren: op het dorpslein (café/restaurant) in Chantemerle les Grignan

Bij het bord ‘bienvenue aux visiteurs’ loop je omhoog. Bij het kruis ga je linksaf (rue de la côte) in. Je loopt verder omhoog en even na nr.445 ga je rechts bij het bordje ‘les crevasses’.  Deze wandeling heet ook wel ‘route des poètes’. Vroeger was dit wandeling 119 en zag je onderweg steeds gele driehoekjes met 119 erop. Die zijn echter vrijwel allemaal verdwenen.

Het is dus niet makkelijk je weg te vinden en je moet goed opletten. Je neemt de ‘route des poètes’, maar veel van deze bordjes kom je onderweg niet tegen. Je ziet onderweg ook hoopjes stenen hier en daar.(Tip: wij hadden een slechte beschrijving en hebben met name op de terugweg een paar keer met google-maps onze weg gezocht. Maar hopelijk is dat met onderstaande beschrijving niet nodig;))

Al snel kom je een kruising tegen. Hier links aanhouden (rechts ga je de kloof in, zie hieronder bij belangrijk!). Je loopt nu omhoog en veelal in de schaduw afwisselend langs de kloof of over de vlakte. Langs het lavendelveld doorlopen. Niet naar rechts ( wel even kijken: kloof) maar rechtdoor langs bomenveld en er rechts langs lopen. Even verder meerdere keren even rechts kijken: kloof. Je loopt boven langs de kloof. Dan loop je het bos in dat uitkomt op een akker waar je links omheen loopt. Je komt op een landweggetje uit en hier ga je naar rechts. Vlak voor de akker ga je links en steek je een open veld over. Je komt op een lavendelveld uit waar je rechts langs loopt. Je loopt door langs een veld met truffeleiken en je komt op een pad uit dat weer tussen struiken doorloopt. Als je het bos uitkomt ga je rechtsaf. Het onverharde pad buigt direct af naar links en je loopt tot je een paadje naar links tegenkomt (circa 200m). Het paadje is nog voor de kaasboederij (open op vrijdag en zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur)**, dus als je die ziet ben je te ver. Aan het eind bij een stenen muurtje ga je naar links en muurtje volgen ook naar rechts de heuvel op langs de akker. Boven aan de akker rechtdoor (!) het wandelpad omhoog oplopen. Het bos in. Bij een open veldje rechtdoor lopen. Verschillende bochten rechts en links en jagersuitkijkposten. Eind bij kruising links. Bocht naar rechts. Bij kruising 5 wegen/paden tweede links; is grindpad. Dit volgen in een bocht niet rechts af maar grindpad naar links volgen. Tot de verharde weg. Hier links en je loopt weer terug het dorpje in.

Belangrijk!

De route staat nergens officieel vermeld en dat heeft een reden. Zodra je namelijk aan de wandeling door de kloof begint dan staat er direct een bord met ‘danger, chute de pierre’ (gevaar voor steenval) en de wandeling is moeilijk met veel klimmen en klauteren. Verder staat de route door de kloof niet goed aangegeven dus moet je erg oppassen en een helm dragen (desnoods een fietshelm). Als het lukt je weg te vinden loop je in 1,5 uur door de kloof. De weg terug is bovenlangs de kloof. Je komt uit waar ** staat in de omschrijving hierboven en loopt dan in tegengestelde richting terug van de beschrijving boven langs de kloof. Deze kloof is beduidend moeilijk toegankelijk dan Canyon des Gueulards bij Omblèze ook beschreven op dit blog.

Oranje = door de kloof

Rood en paarse streepjes = bovenlangs

Paarse streepjes = weg terug hierboven beschreven (alleen namen wij bij kruising 5 paden = hoogte 321, het tweede pad links (grindpad), hetgeen iets korter is, in plaats van rechtdoor.

Ligging Chantemerle les Grignan