Gr 91 naar plateau de Glandasse, Chatillon-en-Diois, tweedaagse wandeltocht

Kees Akkermans heeft een prachtige tweedaagse wandeling gemaakt vanaf Chatillon-en Diois. Ik vond het zo’n mooi verhaal dat ik het graag hieronder vermeld.

Steenbok!

Hallo Sabine, we zijn op 26 juli vanaf Châtillon en Dios de GR91 op gegaan naar het plateau van de Glandasse. Het was een hele klim (4,5 uur), dat wel, maar we werden boven meteen verwelkomd door enkele steenbokken. Dat maakte ons “afzien” (met 10 kilo bepakking de man) gelijk weer goed!

Source

Net onder de top hadden we ook de “source de Baume Rousse” ontdekt en meteen water bijgevuld voor de avond. We hadden een paar zakken Knorr instant pasta meegenomen en ook een brandertje zodat we toch een simpele warme avondmaaltijd konden maken. Een flesje Clairette de Die leeggemaakt bij een potje kaarten en op tijd onder de wol. Wij hebben geslapen in de Cabane de Châtillon. De kachel kregen we niet goed aan (aanmaakblokjes en sprokkelhout vergeten) maar kort na middernacht begon het zo hard te waaien dat de trek in de schoorsteen alsnog zelf de kachel liet oplaaien! Werd het alsnog lekker warm, haha. We zijn een paar keer wakker gehouden door enkele muizen die onze afvalzak hadden ontdekt! Vroeg in de ochtend werd het erg koud daar boven….2 graden! We stonden op en deden de deur open….er stond een hele familie gemzen op het plateau zo’n 100 meter van ons vandaan. Dit was erg leuk om te zien en mee te maken.

Meteen bij de afdaling weer eerst water bij de bron gehaald en daar kwamen uit de afgrond wederom een paar steenbokken naar boven geklommen. Niet te geloven hoe steil deze dieren gewoon naar boven komen geklauterd. De afdaling was 3,5 uur en eigenlijk nog meer vermoeiend als het klimmen. Beneden in Châtillon en Dios was het bij aankomst 32 graden geworden. Wát een verschil met de nacht! Ja, het was een hele tocht en we hebben allemaal de nodige spierpijn gehad, maar we hadden dit niet willen missen. Van onze 4 weken vakantie was dit voor mij letterlijk het hoogtepunt.

Tips van Kees: Vooraf hebben we eerst bij het toeristenbureau in Die geïnformeerd naar de weersverwachtingen. Dat keek men met een druk op de knop even na voor ons. Natuurlijk ook de goede kaart aangeschaft (GR 91 of carte ing 32370T) en ook de route op onze telefoon gedownload (met Maps.me). Tip voor diegenen die ook daar blijven slapen: sprokkel onderweg wat droog hout of takken en neem ook aanmaakblokjes mee.

Bij het toeristenbureau in Châtillon en Dios hebben we de startplaats van de GR91 gevraagd en we kregen daar een keurige plattegrond van het dorp met duidelijke uitleg waar we moesten zijn. Het was een hele belevenis en een echte aanrader voor iedereen die deze woeste natuur wel eens wil aanschouwen.

Bewaren

Bewaren

Ligging Chatillon en Diois