Je bekijkt nu Gorges van de Toulourenc (wandeling)

Gorges van de Toulourenc (wandeling)

Bron: Drômetourisme

Update juni 2021: De Gorges de Toulourenc zijn open in 2021. Er is toezicht ter plaatse. De parkeerfaciliteiten zijn aangepast en er staan informatieborden. Er zal komende zomer extra toezicht zijn door de Garde Régionale Forestière. De parkeerplaatsen in Mollans-sur-Ouvèze en Malaucène zijn in juli en augustus open van 9.00 uur tot 17.30 uur. Kosten 10 euro. Het gebied valt onder Natura 2000 en is dus beschermd en het doel is de menselijke activiteiten te combineren met behoud van de natuur. De boodschap is dus eigenlijk, ga gerust maar met respect voor de natuur en met in achtneming van de regels ter plaatse. Einde update

Pexels: Max Andrey

De Gorges, kloven van de Toulourenc zijn prachtig. Ze liggen helemaal in het zuiden en de rivier de Toulerenc is de grens tussen de Drôme en de Vaucluse. Het is vlakbij Mollans-sur-Ouvèze en Malaucènes dat in de Vaucluse ligt. Hier is een wandeling door het water die ook erg leuk is om met de hele familie te doen. Wij hebben hem met twee volwassenen in het najaar gedaan op een doordeweekse dag en ook dat is genieten. Het kan er in hoogzomer wel erg druk zijn. Je kan ervoor kiezen om heen en terug door het water te gaan of om op de terugweg een hoger gelegen wandelpad te nemen, hetgeen wij hebben gedaan. Pas op deze wandeling niet doen als het regent of als het dreigt te gaan regenen. Het water kan dan ineens gaan stijgen, met name tijdens onweersbuien.

Zwaarte: makkelijk tot gemiddeld (er is een stukje van 200m waar je over de rotsen moet klimmen)

Lengte: 9 km heen en terug

Duur: 3 uur

Hoogteverschil: +55m

Wandelkaart: IGN TOP 25 3140 of Mont Ventoux

Meenemen: Waterdichte tas

Om er te komen: Vanaf Malaucène, neem je via de D242 de richting van het gehuchtje Veaux. Vanaf het gehuchtje Veaux ongeveer 500m doorrijden op de D242. Parkeren bij de brug over de rivier de Toulourenc.

Beschrijving:

Vanaf de brug over de Toulourenc loopt u stroomopwaarts langs de rivier. Eenmaal aan het water is het verder heel makkelijk. Je volgt gewoon de rivier heen en terug ongeveer 9km. Je komt door kleine gorges met prachtig blauw water

Het is heerlijk koel in het water op een warme augustus dag van meer dan 35°C. Je loopt dan ook op veelplaatsen in de schaduw. Nadat u alle kleine gorges door bent gelopen komt een bij een rotspartij uit waar u over moet klauteren. Het zijn grote tegen elkaar aanliggende rotsblokken waar hier en daar het water hard kan stromen. De rotsen kunnen ook glad zijn, dus pas op.

Vooral ook met kleine kinderen. Als het water laag genoeg staat kan met langs de zijkant lopen, maar dat is niet altijd het geval.

Na de rotspartij wordt de rivier breder en het water rustiger. Het is dan ongeveer nog 1km lopen voordat hij bij strandjes komt en uiteindelijk bij een bruggetje over het water met een parkeerplaats. Hier kun je er voor kiezen om weer door het water terug te lopen of om de GR91 te nemen, die na een klein stukje langs de over met de standjes omhoog loopt. Deze route is vaak wel erg warm in hoogzomer.

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. Inge

    We hebben hem in augustus 2022 gelopen met de hond. Het water was op z’n diepst tot mijn bovenbenen( 1.79).
    Goed te doen ook met hond. Waterschoenen of dergelijke wel handig. Hond liep meestal los.
    Daarna naar boven gereden naar Mont Ventoux en genoten van prachtige uitzicht. Is samen goed te doen.

  2. Sabine

    Even voor de duidelijkheid. De wandeling is 9 km heen en terug waarbij je dus zoals in de beschrijving staat terug kan lopen via een wandelpad. Je kan vanzelfsprekend een stuk door het water lopen en dan terugkeren. Halverwege oppakken kan niet, maar je kan wel met de auto naar het punt rijden waar de wandeling via het wandelpad weer terugkeert en dus vanaf daar door de rivier in tegengestelde richting lopen. Op dat punt is namelijk een parkeerplaats. Om daar te komen volg je op de D40 aan de westkant van het dorpje Saint-Léger-du-Ventoux het weggetje naar de gîte-d’étape. Fijne wandeling!

  3. Tosca Klous

    Is het mogelijk de route in 2 keer te lopen. Wij zijn op leeftijd en 9 km. klimmen en klauteren lijkt ons wat veel. Indien mogelijk, waar is dan de start van de 2e helft??
    Met dank en vriendelijke groet,
    T.Klous

  4. Jan

    Vandaag (6 augustus ’20) door de Gorges de Toulourenc gewandeld. Momenteel is het zeker niet verboden, er zijn zelfs 2 grote parkings aangelegd iets voor het brugje waar deze route start. Vanaf de parking is het 2 minuutjes wandelen tot aan de rivier. De rivier hebben we afgewandeld tot aan het brugje op het einde. Dus over de 2 rotspartijen. Het water stond niet echt hoog, het diepste deel kwam ongeveer tot aan onze middel. (En neen we zijn geen 2m+ )
    Ik ben alleen terug gekeerd via de GR91. Deze wandelroute is niet mals… Deze wandeling door de rivier is op de klauterpartijen na inderdaad redelijk makkelijk, maar op de GR91 zitten toch wel enkele serieuze klimpartijen. Ik ben blij dat ik deze terugweg alleen gedaan heb, en niet samen met mijn vrouw en dochters. Maar dit gewoon ter info voor andere lezers.
    Anders wel een correcte beschrijving van een mooie route.

  5. Sabine

    Beste Bianca, Ja prachtig daar hè. Het probleem is dat er steeds meer mensen de Gorges bezoeken. Bovendien is het een beschermd gebied ‘natura 2000’. Het is dus heel belangrijk om je te houden aan de regels die er op de borden staan zodat je de natuur zo min mogelijk stoort. Er wordt aangeraden om het pad van de GR te nemen in plaats van door het water te lopen. Maar ja, oor het water dat is natuurlijk nu net zo leuk. Ze zijn er nog niet uit hoe ze dit moeten oplossen, dus is het niet verboden om door het water te lopen. Wel kan het zijn dat er plekjes of bepaalde dingen verboden zijn. Maar zoals gezegd dat staat aan op de borden aangegeven. Ik weet niet of jullie dat gedaan hebben, maar je beperkt je impact op de natuur ook als je heen door het water gaat en terug over de GR (bij vertrek vanuit Veaux). fijne vakantie nog verder!

  6. Grooten-Ubags

    Hoi Sabine,
    Wij hebben de Gorges de Toulerenc bezocht. Waanzinnig mooi. Met geen woorden te beschrijven.Wij zijn, op jouw advies, gestart voorbij het gehucht Veaux. Ik krijg nu van veel mensen te horen dat het niet meer is toegestaan om deze Gorges te bezoeken. Het was echter best druk. Wat weet jij hiervan?
    Groetjes, Bianca

  7. Sabine

    Wat leuk om te horen! Dank je wel. Fijne vakantie verder

  8. ANN MELLAERTS

    Goeiemiddag

    Ik heb eergisteren je boek gekocht en het gisteren in 1 ruk uitgelezen. Mooi geschreven, boordevol leuke tips en weetjes !
    Dank je wel om je ervaring met ons te willen delen.
    Ann Mellaerts

Geef een reactie