Gorges van de Toulourenc (wandeling)

gorges de toulourence drome

Update juni 2021: De Gorges de Toulourenc zijn open in 2021. Er is toezicht ter plaatse. De parkeerfaciliteiten zijn aangepast en er staan informatieborden. Er zal komende zomer extra toezicht zijn door de Garde Régionale Forestière. De parkeerplaatsen in Mollans-sur-Ouvèze en Malaucène zijn in juli en augustus open van 9.00 uur tot 17.30 uur. Kosten 10 euro. Het gebied valt onder Natura 2000 en is dus beschermd en het doel is de menselijke activiteiten te combineren met behoud van de natuur. De boodschap is dus eigenlijk, ga gerust maar met respect voor de natuur en met in achtneming van de regels ter plaatse. Einde update

De Gorges, kloven van de Toulourenc zijn prachtig. Ze liggen helemaal in het zuiden en de rivier de Toulerenc is de grens tussen de Drôme en de Vaucluse. Het is vlakbij Mollans-sur-Ouvèze en Malaucènes dat in de Vaucluse ligt. Hier is een wandeling door het water die ook erg leuk is om met de hele familie te doen. Wij hebben hem met twee volwassenen in het najaar gedaan op een doordeweekse dag en ook dat is genieten. Het kan er in hoogzomer wel erg druk zijn. Je kan ervoor kiezen om heen en terug door het water te gaan of om op de terugweg een hoger gelegen wandelpad te nemen, hetgeen wij hebben gedaan. Pas op deze wandeling niet doen als het regent of als het dreigt te gaan regenen. Het water kan dan ineens gaan stijgen, met name tijdens onweersbuien.

Zwaarte: makkelijk tot gemiddeld (er is een stukje van 200m waar je over de rotsen moet klimmen)

Lengte: 9 km heen en terug

Duur: 3 uur

Hoogteverschil: +55m

Wandelkaart: IGN TOP 25 3140 of Mont Ventoux

Meenemen: Waterdichte tas

Om er te komen: Vanaf Malaucène, neem je via de D242 de richting van het gehuchtje Veaux. Vanaf het gehuchtje Veaux ongeveer 500m doorrijden op de D242. Parkeren bij de brug over de rivier de Toulourenc.

Beschrijving:

Vanaf de brug over de Toulourenc loopt u stroomopwaarts langs de rivier. Eenmaal aan het water is het verder heel makkelijk. Je volgt gewoon de rivier heen en terug ongeveer 9km. Je komt door kleine gorges met prachtig blauw water

Het is heerlijk koel in het water op een warme augustus dag van meer dan 35°C. Je loopt dan ook op veelplaatsen in gorges de toulourenc Drômede schaduw. Nadat u alle kleine gorges door bent gelopen komt een bij een rotspartij uit waar u over moet klauteren. Het zijn grote tegen elkaar aanliggende rotsblokken waar hier en daar het water hard kan stromen. De rotsen kunnen ook glad zijn, dus pas op. Vooral ook met kleine kinderen. Als het water laag genoeg staat kan met langs de zijkant lopen, maar dat is niet altijd het geval.

gorges de toulourenc DrômeNa de rotspartij wordt de rivier breder en het water rustiger. Het is dan ongeveer nog 1km lopen voordat hij bij strandjes komt en uiteindelijk bij een bruggetje over het water met een parkeerplaats. Hier kun je er voor kiezen om weer door het water terug te lopen of om de GR91 te nemen, die na een klein stukje langs de over met de standjes omhoog loopt. Deze route is vaak wel erg warm in hoogzomer.

Print Friendly, PDF & Email