Je bekijkt nu De gieren bij Remuzat, één van mijn favorieten

De gieren bij Remuzat, één van mijn favorieten

gieren remuzat drome

Eén van mijn favoriete plekken is de Rocher du Caire boven Remuzat. Je ziet daar veel gieren rondvliegen. Deze gieren zijn in 1987 uitgezet. Ze komen aan hun voedsel door het eten van dode geiten en schapen uit de kuddes die in het gebied worden gehouden door de boeren. Doordat een dood dier snel wordt opgegeten, is het risico op ziektes veel kleiner in dit gebied. De kuddes en de gieren zijn dus complementair aan elkaar. Je vindt er verschillende soorten gieren waaronder de Monnikskapgier en de Vale Gier.

Rocher du Caire

Je kan de gieren vanaf Remuzat zien, maar naar boven rijden naar de Rocher du Caire 777m hoogte brengt je niet alleen dichter bij de gieren, ook het uitzicht is er echt geweldig. Om er te komen rij je bij St. May omhoog. St. May ligt langs de D94 richting Nyons (vanaf Remuzat). Het is een smal bergweggetje dus je moet niet bang zijn voor smalle weggetjes en dieptes. Je rijdt het weggetje echt helemaal af. Je komt boven eerst langs een klein kerkje en een paar huizen. Verder doorijden tot aan een grote parkeerplaats (grind) met een bord met korte uitleg over de gieren. Vervolgens loop je over het onverharde pad in ongeveer 15 minuten naar de rand van de rots (een groot kruis).

gieren remuzat drome

Geweldig uitzicht
Ik heb tot nu toe bij elke bezoek de gieren nog gezien en het was dan mooi weer. Wel heb ik van mensen gehoord dat ze ze bij slecht weer niet zagen. Alhoewel 777m niet eens zo heel hoog is, heb je wel het idee op het dak van de wereld te staan en kan je ver weg kijken. Het uitzicht is erg mooi. In de diepte zie je Remuzat liggen.

Tips :

  • In Remuzat is een bezoekerscentrum met informatie over de gieren.
  • Lekker picknicken langs de rand van de rots bij het kruis. (Langs de weg tussen Nyons en Sahune ligt langs de weg een winkeltje waar boeren uit de buurt hun eigen producten verkopen ; heerlijke kaasjes, ham, fruit, maar ook lekker brood (meergranen!), beleg, fruit en taartjes).
  • Er is een wandeling van circa 2 uur boven op de rots voor de gemiddelde wandelaar. Volg de gele streepjes. De wandeling is te verkrijgen bij de VVV van Remuzat. Voor de zeer sportieve wandelaar is er ook een wandeling vanaf Remuzat naar boven de rots op. Er zit een stuk tussen waar je over rotsen en ijzeren beugels moet klimmen.

Dit bericht heeft 37 reacties

  1. Sabine

    Beste Kees, je kan je voor de nieuwsbrief aanmelden rechts op de website. Vriendelijke groetjes!

  2. Kees

    Ik wil me graag aanmelden voor je blog, vandaar deze reactie.

  3. Mirjam

    We zijn een aantal weken geleden de gieren wezen bekijken. We hebben het weggetje prima af kunnen leggen met onze 8-persoonsbus. Het was een geweldige ervaring! We waren wel bewust al op tijd gegaan, om zo min mogelijk kans te hebben op tegenliggers. Half 10 waren we boven op de berg. Hierdoor was de wandeling met de warmte (het was 38 graden die dag toen het eenmaal middag was) toch goed te doen. Bedankt voor de tip en voor de info op deze blog.

  4. Sabine

    Beste Mirjam, ik ben er al lang niet meer geweest. Wellicht kan iemand anders hier op reageren. In het verleden was het heel moeilijk voor twee gewone personen auto’s om elkaar te kruisen. Je moest dan hopen dat je in een bocht was als er een andere auto aankwam. Nu hebben ze hier en daar (maar niet overal) inhammetjes gemaakt zodat je elkaar wat makkelijker kan kruisen. Ik laat het aan jullie over of je dat aandurft. Het is goed om te weten dat je als omhoog rijdt, ja langs een afgrond rijdt. Je moet zeker geen hoogtevrees hebben. Ik zal julliet vraag ook op de facebookpagins Kamperen in de Drôme stellen. Je kan daar kijken naar de antwoorden.

  5. Mirjam

    Wij rijden in een Mercedes, 8 persoonsbus. Is dit weggetje daarmee te doen denk je?

  6. Mariska Jogems

    Wat een fijne informatie op deze blog! Dankjewel! Wij gaan 22 juli naar Saint-Jean-en-Royans. Ik fotografeer erg graag vogels en ga zeker op zoek naar de gieren. Weet jij toevallig ook een plek in de Drome waar je bijvoorbeeld een vogelhut kunt huren of een plak waar je bijvoorbeeld bijeneters goed kunt observeren? Ik zou hier heel blij mee zijn. Groet, Mariska

  7. Sabine

    Beste Jacqueline, Vanaf St. May is het een heel klein weggetje omhoog met inhammetjes voor auto’s om elkaar te passeren. Je moet in ieder geval geen hoogtevrees hebben. Aangekomen boven bij de parkeerplaats is het nog 20 minuten lopen naar de rand en wellicht kan je daar met een fiets met dikke banden ook overheen.
    Vriendelijke groetjes, Sabine

  8. Jacqueline wylock

    Sabine, kan je met de electrische fiets naar boven?

  9. Maaike

    Wat een mooie wandeling! Wij hebben deze gemaakt en het was geweldig! Bedankt voor de tip.

  10. Sabine

    Hoi Janneke, Het kruis is dacht ik in 2019 omgezaagd. Ik heb er een artikeltje over geschreven. Zoek even op drome-blog.nl op Remuzat en het komt omhoog. Inmiddels staat het kruis dus weer. Ik weet niet wat de betekenis is, maar er werd vroeger vaak een kruis op bergen geplaatst als herkenningspunt en uit religieuze overwegingen. Vriendelijke groetjes, Sabine

  11. Janneke Vos - Bronkhorst

    Hallo Sabine, weet je wat de betekenis is van het kruis boven op de berg in Remuzat. Ik hoorde ook dat het kruis omgezaagd is?

  12. Menno van der Meij

    Bij toeval hebben wij de wandeling naar de waterval ontdekt door de rivier vanaf de de D172 te volgen. Echt een aanrader. Wel waterschoenen aandoen. Je loopt stroomopwaarts en doorkruist keer op keer de rivier. Echt heel mooi

  13. Menno van der Meij

    Wij hebben vorige week met heel veel plezier naar de Gieren gekeken. Dank voor de tip. De weg omhoog is grotendeels geasfalteerd en is heel goed te rijden. Bovenop de berg echt de tijd nemen. Ik denk dat wij op een moment wel 20 gieren boven en onder ons zagen vliegen. Waanzinnig om te zien hoe deze vogels gebruik maken van de wind en de thermiek. De wandeling bovenop hebben wij niet geheel afgerond en zijn mbv google maps doorgestoken. Kost je wat schrammen prikken van distels maar we hebben de auto weer gevonden. Onze camping was in Die, kost je tot de top ongeveer 1 uur en 10 minuten

  14. Sabine

    Leuk dat jullie wat aan mijn blog hebben! Fijne vakantie verder, Sabine

  15. Alfred en Agnes Ouwehand

    Hallo Sabine,

    Met plezier je Blog gelezen. Wij waren vandaag 25/08/20 ook boven op de berg bij Remuzat. Slechts enkele gieren gezien maar de vakantie is nog niet voorbij 🙂 Ondanks de 30+ graden was het boven goed te doen door het lekkere windje. Onze kortpotige jack russel aan de lijn en terug zelfs gedragen omdat het grove grind pad niet fijn is voor hondenvoetjes. B.t.w. ik denk dat het geen kwaad kan om een kleine hond dicht bij je te houden want wellicht een niet te versmaden gierenhapje. Het weggetje is prima te doen maar zeker niet geschikt voor een camper, met name ivm de erg korte steile haarspeldbochten.

  16. Sabine

    Beste Christa, Ik denk niet dat het kan want je hebt ook haarspeldbochten in het smalle weggetje. Ik zou het in ieder geval niet proberen want je kan ook niet keren op het weggetje.

  17. chrysta dewaegenaere

    Dag Sabine, Graag had ik van je geweten of we met een camper ( lengte 5.90 m) de route naar St May omhoog kunnen rijden tot aan die parkeerplaats. ( top van de rocher du Caire!) Je spreekt in je boek over een smal weggetje . We zouden de streek nog eens aandoen in de maand september.

  18. Sabine

    Jullie mogen de hond meenemen maar hij moet aangelijnd. Het feit dat de hond niet Les Trois Becs op mocht is omdat het hele bos van Saoû een Espace Naturel Sensible (ENS) is. Ook als een gebied een nationaal park is ( parc national) of beschermd gebied (reserve naturelle) is een hond niet toegestaan. Fijne vakantie! Sabine

  19. Ada Korstanje

    Hallo Marleen,
    Wij hebben in 2017 de wandeling gemaakt naar de gieren van Remuzat met onze hond. Hij was hier welkom.
    Inderdaad hadden ook wij o.a. bij trois becs de ervaring dat de hond niet mee mocht maar bij de gieren is het dus gelukkig geen probleem, de wandeling en de gieren zijn de moeite meer dan waard, schitterende ervaring!!

  20. Marleen Slaman

    Weet iemand of je bovenop de rots ook met je hond mag wandelen? Wij hebben het in Frankrijk nog niet vaak meegemaakt maar toevallig een paar jaar geleden bij les 3 becs wel: de hond mocht daar het pad niet op. Had volgens mij te maken met jonge beesten die daar vrij rond liepen. Misschien weet iemand uit ervaring hoe het hier is voor wij een vrij lange tocht hier naartoe maken voor niets.

  21. Sabine

    Graag gedaan!

  22. Chantal

    Wat een geweldige plek!! Voor ons staat hij zeker in de top 5 van mooiste plekjes. Zoveel gieren op de foto kunnen zitten. Zelfs met wat kleinere lens 70-200mm een aantal schitterende platen geschoten. En het uitzicht…… in 1woord geweldig! We hebben zeker een uur of 2 a 3 boven gezeten en genoten van het uitzicht en de vele gieren. Bedankt voor deze tip!!

  23. Rennie

    Hallo Sabine.
    Druk met de planning voor 2018. En dankzij dit blog een pracht dag kunnen plannen. Hopelijk zien we nog de gieren. Maar gaan zeer zeker heen.

  24. Eigenaar-Sabine

    Dank je Ada voor de aanvulling!

  25. Ada

    Het weggetje ernaar toe is verbeterd tov vorig jaar. Er zijn meer uitwijkplaatsen gekomen waardoor het gemakkelijker is om elkaar te passeren op smalle stukjes. Een echte aanrader omdat je als het ware boven de gieren staat en je ze onder je ziet zweven. Prachtig!!!!

  26. Alojamiento web

    Rondom het plaatsje Remuzat vind je vale gieren, monniksgieren, aasgieren en lammergieren. Ze hebben zelf ooit de oversteek gemaakt uit de Pyreneeen. De laatste jaren zwermen de dieren steeds verder uit en zo kon ik bijna dagelijks vanuit mijn vakantiehuisje, zo n 30 kilometer van Remuzat verwijderd, de gieren zien vliegen. Een prachtig gezicht.

  27. Sabine

    Graag gedaan en een fijne vakantie nog!

  28. Ans

    Voor het 2e jaar hier op vakantie en nu pas jouw website, en dus ook de gieren ontdekt. Vandaag omhoog gegaan om ze vanaf de rots te bekijken. Weggetje soms wat spannend, maar viel eigenlijk alles mee.
    Bovenop prachtig uitzicht en genoten van de indrukwekkende vogels.,, geweldig!
    Bedankt voor de tip!

  29. Sabine

    Graag gedaan Jeroen! En leuk dat je de wandeling Les trois becs ook waardeerde. Ik blijf het ook een geweldige wandeling vinden, pittig maar erg mooi.

  30. Jeroen

    Vorige week met gezin (jongens van 2 en 5) omhoog gelopen. Mooi uitzicht en ongeveer 8 vale gieren gezien. De kleinste ging in de buggy en dit was goed te doen.
    Zeer de moeite , bedankt voor de tip.
    Jeroen

  31. Sabine

    Leuk dat jullie zo genoten hebben! Het kan goed zijn dat je de kooien hebt gezien waar vlees in gedaan wordt om ze te voeren. Als jullie photos hebben van de kooien hou ik me aanbevolen. Kan je eventueel sturen via contact. Ik zet ze dan bij het artikel.

  32. Joost noordam

    Hallo wij zijn donderdagavond 30_06_2016 een rondje wezen rijden en net voorbij Cornillon_sur_l,oule richting Remuzat,hebben we staan kijken naar een groep van zo,n 30 vale gieren zwevend tussen de bergen, daarna verder gereden via Villeperdrix evenlater gestopt op een hoogtepunt zagen we met de verrekijker vele gieren op iets van kooien zitten prachtig.

  33. Diana

    Wij gaan van de zomer naar Sahune. Een bezoekje aan de vale gieren is iets wat ik zeker wil gaan doen. Lijkt me erg mooi. Hopelijk valt de weg naar boven mee….:)

  34. Sabine

    Beste José,
    Er is inderdaad een wandeling vanaf Remuzat omhoog. Die wandeling heet Le Rocher du Caire. Het is een pittige wandeling die circa 4 uur lang ( 600m hoogteverschil en 12km) is en heeft een moeilijke en stijle passage met metalen trappen en handvaten. Je kan de beschrijving halen bij het Office du Tourisme in Remuzat. Weet niet of ze die in een andere taal dan het Frans hebben. Hier vind je de wandeling (ook in het Frans) op internet: http://www.visorando.com/randonnee-le-rocher-du-caire/ Groetjes en succes!

  35. Jose Stokhof

    Goedenavond kunnen we van beneden ook naar boven lopen? Ik durf dat kleine smalle weggetje niet op. Een keer eerder gedaan en doe het nooit meer.
    Lopen kan wel maar vraag me af hoe lang dit gaat duren?

  36. maryvonne

    Nederlanders op Nederlanders.fr, goed volk, die elkaar helpen. Ben blij met deze mogelijkheid om de Drome ook met Nederlandse ogen te zien. Ben er een keer in een vakantie geweest in de buurt van Baronies les Bains. Prachtige streek, maar verder rondkijken zal ongetwijfeld ook veel moois laten zien, dat blijkt wel uit deze blog.
    Goed initiatief. Bedankt.

  37. HERMAN

    Wat een goed initiatief. De Drome is mijn favoriete stukje Frankrijk, en deze blog geeft duidelijk weer waarom.

Geef een reactie